2017. december 3., vasárnap

Túl sok üres lakás


Fotó innen


Az építkezési láz, a bevándorlásnak köszönhető népességgyarapodással párhuzamosan, de az alacsony (0%) betéti kamatok miatt annál nagyobb iramban, töretlenül tart Svájcban. Amerre néz az ember, mindenfelé építkezést lát. Ha itthon kinézek az ablakon, három helyen is látok darukat. Közvetlenül mellettünk egy 7 épületes, 49 lakásos lakópark épül. Igaz, ezek nem bérlakások lesznek és 5 kivételével már mind elkelt, pedig csak 1 év múlva adják át őket.

Országos szinten jelenleg 65.000 lakás áll üresen. Ez 15%-kal magasabb, mint 1 évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy az összes lakás (a családi házakat is beleértve) 1,47%-a lakatlan. A tendencia már 8 éve tart és egyre erősebb, elsősorban a bérlakások piacán. Utoljára a 90-es évek végén volt ilyen helyzet megfigyelhető.

Az egyre több lakatlan lakás ugyan minden régióra érvényes, azonban néhány kantonban sokkal nagyobb mértékű. Ilyenek Solothurn (2,89%), Appenzell Innerrhoden (2,36%) és Aargau (2,34%) kantonok. A legkevesebb üresen álló lakás Zug (0, 43%), Basel Stadt (0, 5%), Genf (0,51%) és Zürich kantonban található. Basel Stadt alacsony értékéből is látszik, hogy nem a városok érintettek ebben a tendenciában.

Egyedül Aargau kantonban több mint 7000 lakás áll üresen. A bérbeadók már ajándékokkal próbálják magukhoz csábítani a bérlőket. A legjellemzőbb mézesmadzag a 3 hónap lakbér elengedése, de TV-vel, elektromos kerékpárral is próbálkoznak. Sokkal inkább egy egyszeri kedvezmény, mint lakbércsökkentés, hiszen azt a bérleti szerződés végéig tartania kell a bérbeadónak, kivéve, ha értéknövelő beruházást hajtott végre időközben a lakáson.

Ha valaki konkrétan most keres lakást Aargau kantonban, akkor Buchs, Menziken und Reinach településeken fog sok üreset találni. De Mellingenben is üresen áll a Neurgrüen nevű lakópark lakásainak 1/3-a.


Nemzetközi összehasonlításban ezek az adatok alacsonynak tekinthetők. Németországban pl. 4,5%-ot regisztrált a statisztikai hivatal. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ingatlanpiac működéséhez szükség is van üres lakásokra. A probléma azonban nem is annyira az adott pillanatban lévő állapot, hanem a tartós kihasználatlanság. Ugyis Svájban relatív kicsi a rossz állapot miatt kiadhatatlan lakások aránya, ill. az ország mérete miatt amiatt sem kell gyakran költözni, mert a lakóhelytől több órányira kap csak munkát az ember. A tömegközelekedés is megoldott mindenhol és nem napi egyszeri buszjárattal. Ráadásul manapság az internetnek köszönhetően sokkal könnyebb rátalálni a kívánt lakásra, tehát ez sem akadály. Vagyis a relatíve sok és egyre több üres lakás igenis aggodalomra ad okot a szakembereknek.

További cikkek itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése