2017. november 18., szombat

Digital Event 2017Az idei Digital Event keynote előadóiban sem kellett csalódnom, sőt! Mindkettő nagy showman, fantasztikus fotókkal és sztorikkal.

Brendan de Clercq - francia/ír származású, de régóta Hollandiában élő fotós a portréfotózásról tartott előadást. Számára a legfontosabb, hogy a fotói érzelmeket közvetítsenek és váltsanak ki. Leginkább fekete fehérben fotózik, gyakran analóg géppel. A programfüzet szerint angolul tartotta volna előadásását, de nagy lelkesen próbálkozott a német nyelvvel. Bevallottan viharos életet élt, több felesége volt, 8 gyereke van. Életszeretete teljes mértékben átjött az előadáson. Alanyaival az első 2 órában csak beszélget, utána kerül elő a kamera. Ahhoz, hogy megállapítsa, milyen közel merészkedhet a kamerájával, a modell segítségét kéri. Csak addig megy, ameddig a modellnek még nem terhes. Olyan is van, hogy a fotóalany éppen nyűgös, nem pózolni akar, nem mutatja az igazi arcát. Az sem baj, egy természetes védekező mozdulat, aminek a során félig eltakarja az arcát a kezével vagy az arcával, többet mond egy hagyományos portrénál. Az alábbi fotó alanya pl. nagyon nem volt fotózkodós kedvében, de a mögötte lévő festménnyel együtt fantasztikus párost alkot.

Stefan Forster - svájci természetfotós, túravezető. Túravezetőségéből (utazási irodája is van, fotós túrákat szervez) újra meg újra visszamegy kedvenc helyeire, így lehetősége nyílik arra, hogy ugyanazt a helyet különböző körülmények, időjárási és fényviszonyok között fényképezze. Az hajtja, hogy a következő alkalommal még jobban fog sikerülni. Ha már megszületett a kép, amivel elégedett, akkor egy újabb, jobb kamera tudja motiválni. A megfelelő helyszínért hegyen-völgyön át túrázik, a vadonban éjszakázik. Az elkészült képek tanúsága szerint megéri! Elképesztően színesek, sokszor nem is tűnnek természetesnek, pedig nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a képek a valóságot tükrözzék. Ebben a megfelelő hely és időzítés (fényviszonyok) segítik. Mutatott kevésbé jól sikerült képeket is, ami a lelkes amatőr számára persze szép, de a profi tudja, hogy nem az. És hát persze iszonyú kitartás és rengeteg ellőtt fotó (1000-ből 5 igazán jó) kell a tökéletes megtalálásához. Mindig meglep, hogy egy kép mögött mennyi szervezési munka, utazás, túrázás, várakozás, kísérletezés van. Nem ritka, hogy a fotós (természetfotós) veszélyes helyzetbe kerül munkája során.


Fotó innen

Az előadásokon kívül rengeteg (kb. 30) workshop is volt, ill. fotókiállítás, többek között a svájci madárfigyelő társaság (Schweizer Vogelwarte) fotópályázatának nyertesei. 2012 óta évente meghirdetik a fotópályázatot, amire idén 15 országból 7000 fotó érkezett. Az "akció" kategória 3. helyezettje Máté Bence egyik fotója lett.


További kedvenceim a photo.vogelwarte.ch oldalról az idei díjazottak közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése