2017. január 26., csütörtök

2 millió külföldi él a 8 milliós Svájcban

Tartózkodási engedély - Fotó innen


Svájc népessége alig haladja meg a 8 milliót, a határai között élő külföldiek száma azonban több mint 2 millió. Európa talán legszínesebb országában élünk és ez nagyon izgalmas! Csak az olajkitermelő országokban és Luxemburgban magasabb a külföldiek aránya.

2016-ban egész pontosan 143.200 új külföldi érkezett Svájcba, a magas szám ellenére a tendencia már 3 éve csökkenő. Nemcsak kevesebben érkeznek (5%-kal), hanem többen is távoznak (5,6% az előző évhez képest).

Elsősorban munkavállalási céllal érkeznek ide a külföldiek (a bevándorlók 47%-a), a második leggyakoribb ok pedig a családegyesítés (a munkavállaló családtagjai, de svájci állampolgárok ide érkező családtagjai is, feltételezem, külföldön kötött vegyes házasságból).

A Svájcban élő külföldiek rangsora 2016-ban a következőképpen nézett ki:

  1. olaszok - 318'653 fő
  2. németek - 304'706 fő
  3. portugálok -  269'521 fő

Tavaly legtöbben Olaszországból (4.928 fő), Franciaországból (4.244 fő) és Németországból (3.158 fő) érkeztek 2016-ban. 

A külföldiek egy részéről már csak kinézetük árulkodik, tökéletesen beszélik a helyi dialektust, hiszen itt születtek (Secondo-k), vagy már a szüleik is itt születek (Terzo-k). Ideérkezők felmenői az alagútépítéseken, gyárakban dolgoztak, igencsak keresettek voltak, vagy menekültként érkeztek pl. a délszláv háború elől. Mivel azonban a Svájcban születés még nem jelent automatikusan svájci állampolgárságot, a külföldi szülők itt született gyerekeinek is kérvényezni kell azt.  Svájcban a "ius sanguinis" elve érvényesül, magyarul a leszármazás jogcíme. Az útlevélről és az állampolgárságról szóló bejegyzés itt olvasható. 

Annak ellenére, hogy az itt születettek közül sokan svájcinak érzik magukat, vagy legalábbis jobban ismerik Svájcot, annak kultúráját és politikai életét, mint származási országukét, mégsem kérvényezik az állampolgárságot (költségesnek és fölöslegesnek, részben megalázónak tartják a procedúrát és olyan is van, aki az EU-s útlevelet praktikusabbnak tartja Európában). Rájuk ugyanúgy állandóan megújítandó tartózkodási engedély vonatkozik, mint bármely most érkezőre. Ha pl. egy diák (vagy akárki, aki itt született, de külföldi állampolgár) 6 hónapnál tovább külföldre megy, a tartózkodási engedélye érvényét veszti.

Vigyázat, svájci állampolgárság kérvényezését tervezők! A kérvényezés pozitív elbírálásához szükséges, hogy az igénylő a megelőző 5-8 évben egyazon településen éljen (ez területenként változó)! Más városba, kantonba való költözéskor elölről indul az szükséges 5-8 év (de összesen legalább 12 éve kell Svájcban élni; a 10-20. év közötti évek duplán számítanak).

Fotó innen

A 3. generációs, maximum 25 éves, Svájcban született külföldiek, akik legalább 5 osztályt Svájcban jártak ki, egyszerűsített állampolgársági eljárásáról február 12-én lesz népszavazás. A pártok közül egyedül az SVP ellenzi. A közvéleménykutatások szerint a választók körében csupán hajszállal vannak többen azok, akik támogatják ezt a kezdeményezést. Természetesen a német és a francia nyelvű országrészben most is eltérő a választók véleménye. A francia ajkúak egyértelmű többségben támogatják az egyszerűsített állampolgársági eljárást, az olasz nyelvűek viszont kevésbé, mint a német nyelvű országrészben. Fontos, hogy nem automatikusan megadott svájci állampolgárságról, csupán egyszerűsített eljárásról van szó. Évente kb. 6000 főről lehet szó.
2004-ben is volt egy hasonló népszavazás, akkor a 2. generációs külföldiek könnyített állampolgársági eljárásáról, a 3. generációsok automatikus svájci állampolgárságának megadásáról szavaztak. Csak 43% szavazott mellette, ill. döntött amellett, hogy a kantonok saját hatáskörébe tartozzon az egyszerűsített eljárás bevezetése.

Bármerre járunk az országban, mindig találkozunk magyarokkal. A különböző svájci magyar fórumok is élénk forgalmat bonyolítanak. Ez alapján azt gondolná az ember, hogy jóval több magyar él itt, mint amennyi valójában. Mennyi is az? Tipp?

Közel 15.000 fő. Ebben a cikkben a grafikon külső karimájának bal oldalán, pontosan 9 óránál a piros csíkra kell vinni a kurzort, hogy a pontos számot és a teljes lakosságon belüli arányt lássuk.

Cikk itt és itt. Az egyszerűsített állampolgársági eljárásról itt és itt lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése