2016. november 9., szerda

Egy építkezés "melléktermékei"
Egy építkezés leginkább gonddal, kellemetlenségekkel, kosszal/porral, bosszankodással jár együtt. Nincs ez másképp Svájcban sem. Különösen nem egy kisváros legforgalmasabb közlekedési csomópontjának 2,5 évig tartó átépítésénél, ahol a részleges lezárás, ill. forgalomelterelés előtt napi 47.000 autó és 1.470 busz haladt át (további részletek itt).

Ezt az aspektust mindannyian ismerjük. Azonban vannak pozitív következményei, mondhatni melléktermékei is ennek az építkezési projektnek. Ezek közül szeretnék néhányat röviden bemutatni, amikre az elmúlt 1-2 hónapban felfigyeltem.

Nézzük rögtön az építkezést határoló kerítéseket. Ezek egy része street art/graffiti felületté avanzsálódott, sőt, az építkezés mellett közvetlenül egy korábbi konyhafelszerelési bolt street art galériaként nyert új értelmet. Az itt kiállító művészek között találhatóak a londoni street art művész, Christiaan Nagel gombái is, egyikük pedig az úttest fölött átívelő állványzaton is felbukkan. Igaz, hogy az arrajárók 99%-ának fogalma sincs arról, hogy mi az a rózsaszín "izé", ha egyáltalán észreveszik, azt meg végképp nem sejthetik, hogy a világ számos pontján, pl. Londonban, New Yorkban, Berlinben és Barcelonában láthatóak hasonló kisebb-nagyobb méretű gombák, többnyire épületek tetején elhelyezve.


Gombás fotók innen

Azonban nemcsak gombák és nemcsak a galériában láthatók. Az építkezésen keresztülvivő átjáró fala is telis-tele van ötletes graffitikkel. Aki pedig az építkezés iránt is érdeklődik, az átjáró falába vágott ablaknyílásokon keresztül kísérheti figyelemmel az építési munkálatokat.
A mű-gombák mellett az építkezési törmelék valódi növényeknek is otthont ad. Meglepő módon a mostoha körülmények ellenére a paradicsom is gyökeret eresztett itt és még nagyobb meglepetésemre még termést is hozott.
Az építkezés a művészeken és a paradicsomokon kívül egy rendhagyó sporteseményt is magához vonzott. Svájcban itt és most rendezték meg először az "Építkezési strongman" (Baustellen Strongman) versenyt. Összesen 155-en vállalkoztak a 4 km-es, mindenféle akadályokkal tűzdelt táv megtételére, ahol a fölfelé és lefelé lépcsőzések között az építkezésen pluszban felállított akadályokon, pl. vizesárkon is át kellett haladni, nem is egyszer, hanem 3-szor. Az egyedülálló spoteseményre más városokból is érkeztek résztvevők, és minden korosztály képviseltette magát. Videó itt nézhető.

Fotó innenAz ötletet a szükség szülte, ugyanis az építkezés miatt a város jóval nehezebben megközelíthető, emiatt a környező településekről kevesebben jönnek ide vásárolni. Az építkezés vezetői, a városvezetés és a kereskedők képviselőinek egyik találkozóján született meg az ötlet az egyik sportszerforgalmazó üzlet vezetőjében, hogy egy ilyen versennyel ide lehetne vonzani azokat, akik egyébként nagy ívben elkerülik a várost. Tervük bevált, legalább egy nap erejéig ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése