2016. november 27., vasárnap

A fotózás szerelmeseinek

Fotó David Yarrow FB oldaláról


Már annyiszor említettem, de most sem tudom kihagyni, hogy mennyi program van a városkánkban, annak ellenére, hogy egy 18 ezer lakosú településről van szó.

Most hétvégén a fotózás szerelmesei zarándokoltak ide, a DigitalEvent nevű rendezvényre. Amellett, hogy a fotózáshoz kapcsolódó összes nevesebb termék forgalmazója kiállított (fényképezőgépek, objektívek, statívok, monitorok, fotókönyves cégek, fotós iskolák), számos ingyenes bemutató, fizetős szeminárium és 4 előadás képezte a program részét. A kiállítótás és az előadóterem közötti részen pedig fotókiállításban lehetett gyönyörködni.

A nagy előadóteremben mindig ismert, híres fotósok engednek bepillantást a kulisszák mögé. Idén két előadót hallgattam meg. 

Fabian Oefner svájci fotós, aki fiatal kora ellenére (1984-ben született) már nagyon szép karriert futott be. Alapvetően művészi végzettségű, azonban fotói fizikai és kémiai kísérleteken alapulnak, melyeket sok-sok kísérletezés után művészi formában jelenít meg. Az alábbi képhez pl. egy benzinkúton kapott inspirációt, egy esős napon, amikor a vizes földre hullott benzincseppen érdekesen csillant meg a fény. Otthoni stúdiójában el is kezdett kísérletezni, hogy hogy tudna ebből valami különlegeset előállítani. Szerintem egyetérthetünk abban, hogy sikerült neki. Ahogy a benzin villámgyorsan szétterjed a vizes felszínen, íriszhez hasonlatos forma jön létre. Persze ahhoz, hogy ilyen tökéletesen nézzen ki, rengetegszer el kell végezni a kísérletet és közel 2000 fotót kellett készítenie, hogy a megfelelő pillanatot (is) sikerüljön elkapni.

Fotó innen


Bemutatta még egy érdekes projektjét, amiben a Ferrari kérte fel arra, hogy új modelljéhez, a Ferrari Grand Tourerhez, ami a California T névre hallgat, készítsen valami művészit. Ehhez Fabian elment a Ferrari maranelloi gyárába, végignézte a gyártási folyamatot, minden állomáson meghallgatta, hogy mi hogyan készül. Végül a gyártás egyik utolsó sátdiuma, a szélcsatorna ihlette meg, ahol festéket visznek fel az autóra és a szélcsatornában 100 km/h-s sebességű széllel tesztelik, hogy a festék hogy terjed szét az autón. Így látható, hogy aerodinamikailag is rendben van-e minden az autóval (remélem, jól értettem az ékes dialektusban előadott szöveget). Az eredmény alább látható és igencsak művészire sikeredett. Az autóra festéket fújtak, UV lámpával megvilágították és ráengedték a szelet. Minden egyes kísérlet után lemosták az utót és újabb adag festéket fújtak rá, mígnem el nem készült az összes fotó és felvétel, amivel a művész már elégedett volt. További fotók és videók a projektről Fabian Oefner honlapján.Ted Talk előadóként is szerepelt már, angol nyelvű előadását itt lehet meghallgatni, itt pedig magyar felirattal.A másik előadó, David Yarrow, Skóciából érkezett, bár az év nagy részét a világ különböző pontjain tölti. Pályáját sportfotósként kezdte, de ma már fantasztikus természetfotóiról ismert. Alapelve, hogy olyan helyeken fotózik, ahová más nem megy el és minden témához a lehető legközelebb megy - legyen az egy grizzli, egy oroszlán vagy egy elefánt csorda. Teleobjektívet évtizedek óta nem használt, 28-as lencsével dolgozik ... Honlapján több videó is található.

Fotó innen

Jövőre október 28-án lesz ismét DigitalEvent, érdemes beírni a naptárakba! A helyszín Baden AG, Svájc, Trafo Halle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése