2016. október 19., szerda

A szemetelés a legnagyobb gond (?)

Fotó innen


Igen, jól írtam, és nem, nem egy szemetelésről elhíresült országról vagy városról van szó.

Egy 2016. május-júniusában végzett felmérés szerint Svájc egyik kedves kisvárosának, Baden-nek (Aargau kanton) a körzetében élők biztonságérzete igencsak nagyfokú. 96%-uk biztonságosnak, vagy nagyon biztonságosnak érzi a régiót, saját lakhelyükön pedig még ennél magasabb a biztonságérzetük (98%). Az éjszakák érthető módon egy kis félelemérzettel töltik el őket, de 82% még akkor sem aggódik a biztonság miatt. 

Mi az, ami miatt viszont aggódnak, vagyis ami a biztonságérzetüket csökkenti? A szemetelés (Littering), első helyen említve! Én ugyan még sosem láttam szemetet a földön, sőt, az az érzésem, hogy a földről akár még enni is lehetne, de lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Az biztos, hogy a rendezvények után szinte azonnal mániákusan takarítanak.

A szemetelési probléma után a futottak még kategóriában megtalálhatók a fegyelmezetlenül közlekedő autósok, a vandalizmus, a betörések, a közlekedésbiztonság, a tömegközelekedési problémák és az utcán sétáló, félelmet kiváltó emberek - a biztonságérzetet csökkentő érzet szerinti csökkenő sorrendben.

Az ember (ha magyar) azt gondolhatná, hogy ennél nagyobb biztonságérzet már a tömény unalommal egyenértékű, de a jó svájci polgároknak még ez sem elég. Szeretnének több rendőrjárőrt látni az utcákon. A lakosság kívánsága a rendőrség számára parancs - hamarosan növelik az egyenruhás járőrök számát. 

Mert csak a legjobb eredmény az elfogadható, cél a 100% ... (ezt már nem az újságcikkben olvastam, saját vélemény)

Fotó innen

 A képet kicsit árnyalandó azért meg kell említenem, hogy egy újabb cikkben arról olvastam, hogy az autóutak melletti parkolókban viszont tényleg nagy probléma a szemetelés. Egyrészt a megálló autósok pottyantanak ki kisebb szemeteket a kocsijukból, másrészt vannak azok, akik szándékosan odahordják a nagyobb szemetüket (errefelé nincs lomtalanítás). Egy magánszemély szemét nagyon bántotta a szemét, több helyen bejelentést is tett, de nem történt semmi változás. Ő azonban nem nyugodott bele a helyzetbe, vásárolt egy infravörös kamerát és felszerelte az egyik ilyen parkoló közelébe. Napi 3 illegális szemétlerakót figyelt meg a kamera.

Fotó innen

A probléma csak az, hogy a megfigyelés is illegális, a személyiségi jogok ellen való. Az illegális szemlétlerakókat csak akkor lehet megbüntetni, ha rajtakapják őket, ők viszont elég elővigyázatosak és csak akkor pakolnak ki, ha senki nem látja őket.

Kísérletképpen az egyik szemétlerakónak használt parkolóból eltávolították a szemetes kukát, ami csodával határos módon a szemétlerakást is megszüntette. Ez azonban a többi teszt helyszínen hosszabb távon már nem vált be és az sem megoldás, hogy a parkolóban ne legyen szemetes, hiszen ha esznek-isznak a megálló autósok, a szemetet ki szeretnék dobni valahol.

Így aztán továbbra is marad a - cikk szerint - áldatlan állapot és az illegális szeméthegyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése