2016. augusztus 12., péntek

Mennyit ér egy olimpiai érem?Az olimpián érmet nyerni a legnagyobb dolgok egyike. Azonban nem is gondolunk bele, hogy mennyi minden befolyásolhatja egy sportoló motiváltságát, eredményét. Ezek egyike az, hogy a sportolók kapnak-e pénzjutalmat és ha igen, mennyit.

Márpedig "díjazásuk" országonként igencsak eltérő! Az olimpiai bizottság nem, csak az egyes országok ajánlanak, ajánlhatnak fel pénzdíjazást. Egy becslés szerint a listát 2016-ban Szingapúr vezeti. Olimpiai aranyérmeseiknek fejenként 753.000 dollárt adnak (jelenleg 2 ezüstérmesük van). Ennek csupán felét, de még így is vagyonnal felérő összeget adnak az indonéz nyerteseknek. Az azeri és a kazah (eddig összesen 7 érmet szereztek, ebből 2 arany) sportolók sem panaszkodhatnak, ahogy az alábbi táblázatból láthatjuk (ettől eltérő összegeket tartalmazó táblázatot is lehet az interneten találni, de a sorrend megegyezik).

Az amerikai sportolóknak aranyéremét 25.000 dollár, ezüstért 15.000, bronzért pedig 10.000 jár.

"A magyar állam is bőkezű idén. Míg korábban csak az első három helyért, addig most minden helyezésért jutalmazzák a magyarokat. A londoni olimpiához hasonlóan Rióban is 35 millió forintot ér az egyéni arany, az ezüst 25, a bronz pedig 20 milliót, ráadásul még a nyolcadik helyezett is kap kétmilliót." (idézet innen)


Táblázat innen

A táblázatban Svájc nem található, pedig az itteni pénzdíjakról találgatni sem kell. Svájcban ugyanis minden publikus. Az egyéni aranyérmesek eredményét 40.000 frankkal díjazzák, 4-es evezősökét csapatként 60.000-rel, a csapatsportolók pedig 80.000-et kapnak, kapnának. Az egyéni ezüstérmeseknek 30.000-et, a bronzérmeseknek pedig 20.000-et helyeztek kilátásba.

Ezzel szemben Németországban kevesebbel kell beérniük az olimpiai sportolóknak, akik nem igazán elégedettek a meghatározott pénzösszeggel. Markus Diebler, egykori úszó szerint az aranyérmeseknek járó 20.000 eurós összeg mellett egyáltalán nem csoda, hogy nincs német éremeső. Miközben a dzsungelben való túlélő tv-műsor nyertese 150.000 eurót vihet haza. 

Egy másik német sportoló, Barbara Engleder sem tartja fairnek a díjazást, hiszen a világbajnok német focisták 300.000 eurót kapnak.

De ők még szerencsésnek mondhatják magukat, mert a cikk szerint a svéd sportolóknak egy olimpiai kabalaállattal kell beérniük, a britek pedig csupán az erkölcsi elismerésért küzdenek.

Fotó innen

Vigaszuk lehet, hogy az érmeknek önmagában is van értékük.

Aranyérem: 600 dollár (1%-a arany, 92,5%-a ezüst és 6,16%-a réz)
Ezüstérem: 325 dollár (ami az arnyéremnél arany volt, azt rézzel helyettesítik)
Bronzérem: 3 dollár (97% réz, 2,5% cink és 0,5% ón) 

Végül, de nem utolsósorban azt sem szabad elfelejteni, hogy az eredményes amerikai, angol és ausztrál sportolók ennél jóval nagyobb összegű reklámszerződésekre (endorsement deal) tehetnek szert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése