2016. augusztus 1., hétfő

Boldog születésnapot, Svájc!

Fotó innen
Svájc szövetségi köztársaság, 26 kanton alkotja, melyek történelmileg mind önálló miniállamok voltak, saját hadsereggel, pénzzel, törvényekkel, vezetőkkel. Születése a 3 hegyi őskanton, Schwyz, Uri és Unterwalden 1291. augusztus 1-jén (de legalábbis augusztus első napjaiban) tett szövetségével kezdődött. Születési helye a festői szépségű Vierwaldstättersee partján, az Uri kantonban található tisztás, mely a Rütli nevet viseli. Azaz a mai Svájc megalakulása a Rütlischwur-ral, a Rütliben fogadott esküvel (Ewige Bund - Örök Szövetség) kezdődött, melyben elsősorban a Habsburgok elnyomása ellen kívántak közösen fellépni Habsburg Rudolf halálát követően. A Habsburgok székhelye ebben az időben a svájci Aargau kantonban volt.

Az ország jelenlegi méretét a francia ajkú Jura kanton csatlakozásával 1979-ben érte el.

Fotó innen

Ma ez a nap az ország legnagyobb nemzeti ünnepe, azonban nem mindig volt ez így. Csupán az 1993. szeptemberi népszavazást követően vált nemzeti ünneppé és munkaszüneti nappá 1994-ben.

Először 125 évvel ezelőtt, 1891-ben ünnepelték. 1889-ben az akkori miniszteri kabinet javasolta, hogy a felettébb fontos történelmi nap 600 éve évfordulójáról méltóan nagy ünnepséggel emlékezzenek meg. A javaslat következtében egy kis nézeteltérés alakult ki, hogy tulajdonképpen mikortól is datálódik a kantonok első hivatalos szövetsége, de végül az 1291-es dátum került be a történelemkönyvekbe.

Ezen a napon országszerte különböző ünnepi programokkal lehet találkozni, melyek között beszédek és a himnusz eléneklése is helyet kapnak, s melynek csúcspontját a tüzijáték(ok) jelenti(k). A miniszterek és az aktuális miniszterelnök országszerte több ponton is megjelennek és beszédet tartanak. A kulturális miniszter pl. Zürichben, a Landesmuseum (nemzeti múzeum) kibővítésének erre az időpontra időzített hivatalos megnyitóján. Ez alkalomból egyébként 26 órán keresztül folyamatosan nyitva tart a múzeum és ingyenes a belépés minden látogató számára.A nemrég megújított és megválasztott szövegű himnusz is most fog először élesben debütálni. Használata opcionális, a szövegváltoztatást kezdeményezők azonban remélik, hogy az ünnepségeken már teret fog kapni. Sikerként könyvelnék el, ha 50 helyen már az új szöveggel csendülne fel a himnusz. Azon a bizonyos Rütli-mezőn mindenesetre az új szöveget hallgathatják a megjelenők. Nem mindenki szimpatizál az új szöveggel, van olyan politikus, aki előre leszögezte, ha az új szöveggel énekelik, ő bizony elhagyja az ünnepség helyszínét ...
Az ünnepség fénypontja, ahogy említettem a tüzijáték. Szilveszterhez hasonlóan 2-3 nappal korábban elkezdik az utcai árusok árulni a házi használatra szánt tüzijátékokat. A petárdázás már dél körül elkezdődik, a tüzijáték pedig este, sötétedés után.

Addig pedig minden, ami létezik piros lobogóban díszeleg, aki épp nem nyaral, az pedig a nemzet két kedvenc elfoglaltságát űzi: túrázik és/vagy grillezik.

Végezetül pedig nézzük meg, mit mond Xherdan Shakiri, a svájci fociválogatott sztár-csatárja (az idei foci EB legszebb góljának rúgója) és az "utca embere" az ünnepről.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése