2016. június 7., kedd

Mennyibe kerül egy gyerek Svájcban?

Fotó innen

No nem megvenni, hanem felnevelni ... A statisztikai hivatal számításai szerint sokba, olyannyira, hogy az alacsony keresetű családoknak azt javasolják, hogy gyermekvállalás előtt feltétlenül készítsenek költségtervet, ha nem akarnak eladósodni.

Számszerűsítve a dolgokat a helyzet a következő. Minél idősebb egy gyerek, annál többet kell rá költeni. Átlagosan havi 942 frankkal kell számolni. 11 éves koráig ez alacsonyabb, csupán 691 frank, majd ehhez hozzájönnek olyan költségek, mint hobbik, iskolai kirándulások, iPad és mobiltelefon (akinek nem iPhone-ja van, azt szinte kinézik és nem csak a nagyobbakról beszélek, már alsósoknál is látni). A gimnáziumi tanulmányok pedig még tovább dobnak a költségvetésen (számítógép, tábor, külföldi nyelvtanulás költsége - pl. itt).

Ilymódon egy gyerek 18. életévéig 200.000 frankjába kerül a szülőknek. Jó hír, hogy minden további gyerekkel csökken az egy gyerekre eső átlagos kiadás. 2 gyerek esetén az egy gyerekre eső havi átlagköltség pl. már csak 754 frank, 3 gyereknél pedig csupán 604.A gyermek megszületése sok azonnali kiadással jár, a bútorok, babakocsi, gyerekruhák azonban jóval olcsóbban, jó állapotban, használtan is megvehetők (ricardo.ch, tutti.ch, helyi ruhabörzék). Ezeket általában nem sokáig használják a gyerekek, tényleg jó állapotban lehet hozzájuk jutni. Érdemes a július eleji nyári és a december végi/január eleji téli leértékeléseken is körülnézni - ekkor új holmikat lehet jóval olcsóbban beszerezni.

A többi dologgal kevésbé lehet spórolni. Egy újszülött esetében havi 300-410 frank többletkiadással kell számolni, ami a következőképpen áll össze.
  • Krankenkasse (egészségbiztosítás) Baby: 70 frank
  • Pelenka: 80-100 frank
  • Étel (tápszer): 60-150 frank
  • Háztartási pluszköltség (mosószer, tisztálkodószerek): 40 frank
  • Ruházat: 50 frank
Nem szabad megfeledkezni a gyerekfelügyelet költségeiről sem. Az anyukáknak 12 hét szülési szabadság jár. Ezután vagy feladják átmenetileg a munkájukat - ekkor kiesik a fizetésük, vagyis gyakorlatilag feleződik a család bevétele, vagy újra munkába állnak - ekkor viszont a bölcsi (Kinderkrippe, Kita, Hort, Spielgruppe, Tagesmutter) költségével is számolni kell (napi költség általában 100 frank körül mozog). Ha esetenként el akarnak menni a szülők este, akkor babysiterre is kell pénzt félretenni. Előfordul, hogy az anyukák részmunkaidőben mennek vissza a szülés után dolgozni, ilyenkor bizony nem sok marad meg a fizetésből (természetesen annak nagyságától függően), mert nagy része elmegy bölcsire. Két gyerek esetén pedig már egyáltalán nem éri meg az anyukának visszamenni dolgozni, amíg a gyerekek kicsik.

Svájcban van babysitterképzés is, 13-16 év közötti fiatalok pl. akár a Vöröskeresztnél is elvégezhetik a 10 órás képzést, 100+32 frank ellenében. Ezért cserébe megismerkednek a gyerekek fejlődésével, igényeivel, ápolásukkal, etetésükkel, játékokkal és szórakoztatási lehetőségekkel, a betegségekkel és a vészhelyzetekkel, valamint saját jogaikkal, mint babysitter. A kurzus elvégzéséről bizonyítványt is kapnak (Babysittingausweis).

Természetesen a nagyszülőkre is rá lehet bízni alkalmanként a gyerekeket, amennyiben a közelben élnek, sőt, bérelni is lehet (erről - is - szóló bejegyzés itt).

Talán kicsit költségcentrikusnak tűnik a gyermekvállalás ilymódon való megközelítése, de ezzel azt kívánják elérni, hogy a friss szülőket ne érje meglepetésként a hirtelen költségnövekedés.

2014-ben átlagosan 1,54 gyerek jutott minden egyes svájci nőre (Geburtenziffer). Átlagéletkoruk a szüléskor 31,7 év volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése