2016. április 6., szerda

Jön! Jön! Jön! - Az új 50 frankos bankjegy

Az új 50-es bankjegy és a tervező - fotó innen

Évek óta esedékes, most végre már csak néhány napot kell várni az új bankjegysorozat első tagjának, az 50 frankosnak a megjelenéséig. Április 12-én debütál az új zöld bankjegy, amit 6 hónapos időközönként követ a többi címlet megjelenése - először a 20-as, majd a 100-as. A tapasztalat szerint fél év alatt a régiek 2/3-a lecserélődik és visszavonásra kerül. A jelenlegi, azaz régi bankjegyek megjelenésük után még 20 évig beválthatóak a Svájci Nemzeti Banknál.

A bankjegypályázat 2. helyezettjének (Manuela Pfrunder) tervei, azok is módosított formában, újratervezve kerültek - 5 és fél év késéssel - megvalósításra. Az 50 frankos bankjegy egyik oldalán egy földgömb ("Bölleli"), egy kéz és egy pitypang látható, melyek a világra nyitott Svájc élményorientálságát hivatottak jelképezni («für die Weltoffenheit der erlebnisorientierten Schweiz»). A hátoldalon siklóernyős látható. Vagyis az 50-es főszereplője a szél.

Azért az 50-est cserélik le elsőként, mert ebből van a legkevesebb forgalomban. 2015-ben összesen 407 millió db bankjegy volt használatban, ebből csupán 49 millió 50 frankos. A 100-as a leggyakrabban használt.

Összesen 15 biztonsági elemet tartalmaz. A legfontosabb és egyben legérdekesebb maga a glóbusz. Ha balról jobbra megbillentjük a bankjegyet, akkor egy arany ív jelenik meg fölötte. Ha azonban hátrabillentjük a bankjegyet, akkor megváltozik a glóbusz színe. Az SNB honlapján bővebb leírás és egy kisfilm is található a biztonsági elemekről. Youtube csatornájukon pedig a bankjegygyártás folyamata is megtekinthető német, francia, olasz és angol nyelven.

Ez az első bankjegysorozat, melyen nem szerepel semmilyen híres ember portréja.

Az első 50-es bankjegy 1907-ből

A bankjegyek az Orell Füssli nyomdában készülnek, ahol több más ország bankjegyeit is nyomtatják. Itt bizony fejek is hullottak a késedelem miatt - és nem az alsóbb szinteken, hanem a pénzjegynyomda részlegének vezetője, majd annak utódja is lemondott. A technikai nehézségek mellett 2012-ben 1800 db új, szériaszámmal még nem ellátott 1000 frankos bankjegyet is elloptak a nyomdából. Az így keletkezett kár is a nyomdát terhelte.

Egy kicsit utánaolvasva úgy tűnik, hogy a technikai nehézségeken túl más is lehetett a többszörös határidő eltolás hátterében, ugyanis a nemrég megjelent kazah bankjegy és a marokkói is ugyanolyan technológiával készült, mint a svájci - mindkettő összesen 5 évbe telt a tervezéstől a bevezetésig, mint ahogy egyébként a Svájci Nemzeti Bank is tervezte az új bankjegyek megjelenését.

Az előző széria 1998-ban került forgalomba és biztonságtechnikailag már nem felel meg a kor elvárásainak. A színes nyomtatók fejlődésével egyre jobb minőségű, nehezebben felismerhető hamisítvány készül. Míg az Európai Központi Bank az 500-as Euro címlet megszüntetését tervezi, addig Svájcban mostanában felbukkant az 5000-es címletre való igény is. Jelenleg az 1000 frankos a legnagyobb címlet, ami már így is a legnagyobb értékű bankjegy a világon.

Ezzel egyidejűleg a pénzmosás, adóelkerülés és illegális tranzakciók elleni küzdelem újabb frontját nyitotta meg a svájci kormányzat - 2016. január 1-je óta a 100 ezer frankot meghaladó készpénzes befizetéseknél igazolványt kell felmutatni. Hm, ezt nevezem szigorításnak ...!

Előző (2012-es) posztom a témában itt olvasható. Cikkek itt, itt, itt és itt (a cikk végén van az SRF filmes összefoglalója a témáról, érdemes megnézni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése