2016. április 8., péntek

Humor a humortalanságban

Svájcban a miniszterelnök személye évről évre változik és feladatköre elsősorban az, hogy az országot külföld felé képviselje. Ezen kívül van néhány belföldi protokolláris kötelezettsége is, mint pl. a hagyományos újévi és augusztus 1-i beszéd megtartása. Ebbe a sorba tartozik a Betegek Világnapja alkalmából tartott beszéd is.

Az idei miniszterelnök, Johann Schneider-Ammann a Betegek Világnapján (Tag der Kranken) - az idei mottó alapján - felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepe van a nevetésnek és a mosolynak az egészségmegőrzésben és gyógyulásban. Mindez nagyon szép és igaz, csak az az egy apró bökkenő van a beszédben, hogy mindezt lefagyott, érzelemmentes arccal, monoton hangon olvasta fel a teleprompterről. Menségére legyen mondva, hogy franciául is el kellett mondania, ami nem az anyanyelve, sőt, most már kijelenthetjük, hogy nem is a legnagyobb erőssége. Beszédstílusa azonban anyanyelvén sem túl népszerű ...Említésre méltó a háttér is, ami egy egészségügyi intézmény udvarának tűnik, kis tóval, pici szökőkút által keltett vízcsobogással. Ha nem nézünk oda, csak hallgatjuk a beszédet, azt hihetnénk, hogy egy pap paródiáját hallhatjuk. Elemzések szerint ezzel belépett azon politikusok sorába, akik vicces vagy nevetséges fellépésükkel örökké az emberek emlékezetében maradnak. Sőt, nevetésterápia gyanánt kórházakban is lejátszható a beszéd.

Ezen megszólalása nemcsak a svájci (itt, itt és itt), hanem a francia és a belga sajtót is megihlette. Minden létező újságban írtak róla, sőt, gúnyfilm is készült, ill. az egyik francia tv-műsorban is szó volt róla. Még a Washington Post online kiadásába is bekerült.  A 20 Minuten egyik publicistája szerint ezzel a rendkívül kínos beszéddel bebetonozta a köztudatba az enyhén debil, humortalan, beszélni nem tudó svájci német bolond kliséjét (a szöveghűség kedvéért eredetiben: «Mit seinem Auftritt hat er das Klischee des leicht debilen Deutschschweizer Trottels, der keinen Humor hat und nicht reden kann, zementiert»). Célját tulajdonképpen elérte, mivel aki megnézi, meghallgatja, biztos, hogy azonnal jókedvre derül. Kommunikációs stábja pedig hallgat ...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése