2016. március 20., vasárnap

Schweizer Filmpreis

A Schellen Ursli című kasszasiker főszereplői - Fotó innen


Nem is gondoltam volna, hogy ebben a kis országban ilyen aktív filmélet zajlik. Számos film készül minden évben és nem is akármilyenek! Ennek megfelelően filmfesztiválból sincs hiány, 2016-ban 15 alkalommal és helyszínen méretnek meg és kerülnek bemutatásra a különböző filmek. Most egy kis ízelítőt szeretnék nyújtani a legújabb filmekből.

Nemrég két nosztalgikus mesekönyv-klasszikus, melyen genrációk nőttek fel is megjelent a filmvásznon, a Schellen Ursli és a Heidi. Mindkettőnek szép honlapja van, a Heidi-hez iskolák által használható feladatlap is tartozik. Annak ellenére, hogy a Heidi egy mesekönyv alapján készült, a drámai feldolgozás aktualitását az - is - adja, hogy Heidi egy árva kislány, aki hasonló sorsú kortársaihoz hasonlóan vidékre került. A parlament előtt van egy indítvány az egykori árvák (Verdingkinder) kárpótlásával kapcsolatban (korábbi poszt a témában itt). A mozikban mindkét film kasszasikert ért el (a Schweizer Filmpreis-on azonban csak mellékszereplő kategóriában lettek jelölve).

 


Múlt hét pénteken volt a Schweizer Filmpreis díjkiosztója. 1998-ban a Solothurner Filmtage (Solothurni Filmnapok) keretében adták át először a legjobb svájci filmeseknek járó díjat. Azokat a svájci filmeket lehet jelölni, melyek valamilyen bel- vagy külföldi filmfesztiválon az adott évben bemutatásra kerültek. Összesen 12 kategóriában méretnek meg a filmek (legjobb játékfilm, dokumentumfilm, rövidfilm, animációs film, forgatókönyv, színész, színésznő, mellékszereplő, filmzene, operatőr, vágó, vizsgafilm). Több film is aktuális problémákat dolgoz fel.

A játékfilm kategória nyertese a Köpek, melynek svájci-török rendezője egy török nagyváros hétköznapjait dolgozza fel 3 hátrányos helyzetben lévő ember, egy utcagyerek, egy boldogtalan házas és egy transzszexuális férfi nézőpontjából. Ez a dráma a mai Törökország igazságtalanságot és erőszakos oldalát mutatja be. Jelölték még a legjobb forgatókönyv, filmzene és operatőr díjra is.


A legjobb forgatókönyv díját a Nichts passiert (Semmi sem történt) című film kapta. Valójában persze történt, de a főszereplő a látszat megőrzésének híve és inkább úgy tesz, mintha nem történt volna semmi. Ezáltal hazugságok hálójába kerül. Eredetileg fekete humorként jellemezték a filmet, ami a kritikák (és a sztori) szerint sokkal inkább dráma.


A nyertesek listája itt található.

A jelöltek között volt a Heimatland (Haza) című film is. Azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne ha Svájcot természeti katasztrófa sújtaná és a jelenleg teljes biztonságban élők egyszercsak menekülésre kényszerülnének, azonban a határok a nem-EU állampolgárok számára zárva lennének. A jelenlegi helyzet fordítottjáról van tehát nagyjából szó, amit ebben a disztópikus filmben 10 rendező közös munkával (egyéni munkáik összevágásával) vitt filmvászonra. Szívesen megnézném, a téma elgondolkodtató és vitaindító is egyben.

 
A játékfilm kategóriában jelölték az Amateur Teens (Amatőr tinik) című filmet, ami aktuális témát boncolgat (főszerepője ugyanaz a 19 éves lány, mint aki a Nichts passiert című filmben szerepelt). 14 éves iskolásokról van szó, akik az internet és a közösségi média hatására egyre kevésbé képesek önmaguk lenni, egyre nagyobb a különbség a mutatott kép/látszat és a valóság között. A könnyen elérhető pornográf tartalmak miatt pedig már egyáltalán nem tudják, mit a különbség a szex és a szerelem között.Egy két évvel ezelőtti dokumentumfilmben (Neuland) egy bázeli integrációs osztály (külföldi, migráns) tanulóit kísérte 2 éven át a rendező és a stáb. A film hatására sokan más szemmel néznek a bevándorlókra, a szereplők (tanulók) közül néhányan gyakornoki ajánlatot kaptak, egyikük verseire is akadt volna kiadó (ő azonban nem fogadta el egyiket sem, verseit sajnos megsemmisítette).


A Svájcban vagy nemzetközileg legsikeresebb svájci filmek listája itt található. Minden idők legsikeresebbjike a Schweizermacher (1978), közel 1 millió nézővel, melyben a svájci állampolgárságért folyamodó külföldiek - kétségbeesebb, ámde szórakoztató - közdelmét láthatjuk a hivatal zord képviselőivel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése