2016. február 27., szombat

Nette Toilette - éttermi WC-k nemcsak vendégeknek

Ezt a matricát kell keresni - Fotó innen


Számos város küzd azzal a problémával, hogy kevés nyilvános illemhelyet tud biztosítani a járókelők számára. Németországból indult a mozgalom, melyben egy-egy város vezetése felkéri a gasztronómiai egységek, éttermek, kávózók vezetőit, hogy tegyék lehetővé azok számára is a WC használatát, akik nem fogyasztanak semmit náluk. Cserébe a város hozzájárul a takarítási költségekhez - ami nem mellesleg jóval kedvezőbb, mint a saját üzemeltetésű nyilvános illemhelyek fenntartása. A járókelők az ajtóra ragasztott "Nette Toilette" matrica révén tájékozódnak, hogy hová mehetnek be minden probléma nélkül, ráadásul ingyen folyó ügyüket intézni.

Helyszínek Luzernben

Az ötlet gyorsan népszerűvé vált, mára több mint 200 városban terjedt el Németországban. Svájc egy kis késéssel, de szintén követi a példát. 2015. tavaszán Luzern és Thun városában (ezeken a helyeken) tették mindenki számára elérhetővé illemhelyeiket gasztonómiai egységek. Bernben, a fővárosban is felmerült az ötlet, azonban meg akarták várni, hogy milyen eredményekről számolnak be az úttörő városok (Luzern és Thun). Szerencsére mindkét helyen pozitívak a tapasztalatok, így most már elhárult ez az "akadály" is a berni bevezetés elől. A megkérdezett 114 étterem és bár közül ugyan csupán 30-an válaszoltak, de ebből 20-an vállalnák a "barátságos WC"-vé válást. Mindannyian az óvárosban találhatóak.

Zürichben még 2013-ban nyújtott be két párt indítványt, hogy a Németroszágban sikeresen elterjedt modellt Zürichben is kövessék, de azzal az indokkal, hogy az éttermek WC-i nincsenek nyitva a nap 24 órájában és sokuk nem járható kerekesszékkel, elutasították. Solothurnban azonban 2015. augusztusa óta 5 étterem is fogad nem fogyasztó látogatókat.

Zürichben azért annyira nem nagy probléma a nyilvános illemhelyek hiánya, a turisták által gyakran látogatott helyeken pl., de szükség esetén az áruházak WC-je is használható (Manor, Coop, Globus, Jelmoli).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése