2016. február 20., szombat

FIFA Múzeum

Fotó innen

Focirajongók és a FIFA körüli botránytól megcsömörlöttek számára jó hír, hogy 2016. február 28-án nyit Zürichben a FIFA Múzeum. Az épületet 40 évre bérelték ki a Swiss Life Biztosítótársaságtól, teljes mértékben felújították és a szomszédos nagy, ámde eléggé csúnyácska 4 csillagos Ascot Hotelt is megvették, így a projekt összesen 140 millió frankjába került a szervezetnek. A múzeumon kívül irodák és 34 lakás is megtalálható az épületben, csakúgy mint bérelhető rendezvénytermek és éttermek, melyek a 14-24 frankos belépőjegy megvásárlása nélkül is látogathatók. A földszinten, a bejárat mellett lévő Sport Bar már üzemel, falát teljes mértékben beborítják a különböző méretű kivetítők, melyek mindegyikén más-más sportesemény kísérhető figyelemmel.Fotó innen

Az épület alsó 3 szintjén, 3000 m2-en több mint 1000 kiállítási tárgy vezeti majd végig a látogatókat a futball történelmén interaktív és multimédiás megoldásokat is alkalmazva. Többek között megtekinthető az eredeti arany világkupa, ill. a 209 tagország nemzeti meze is. 4000 történelmi dokumentum és könyv, 60 képernyőn futó 500 videó és 1480 fénykép kelti majd életre a múltat és mutatja be a tagországokat.

A svájci - Wallis kantonból származó - Sepp Blatter (akit a botrányok óta már Josephként említ a svájci sajtó, ilymódon határolóda el tőle), a FIFA 8., nemrég lemondott elnöke, 1975 óta dolgozott a FIFÁ-nak. Talán karrierje csúcsa lett volna az általa megálmodott múzeum FIFA elnökként való megnyitása. Már korábban, a 2007-ben átadott, 240 millió dollárból megépített, szintén Zürichben, az állatkert közelében található FIFA székház építésekor felmerült a múzeum gondolata, akkor azonban forgalmi nehézségekre hivatkozva visszautasította a kerület - ugyanis a székház közelébe került volna a múzeum is. Évi 200.000 látogatóra számítanak.A látogatás előtt (vagy netalán helyett) érdemes a múzeum honlapján is nézelődni. A múzeum megközelíthető a zürichi főpályaudvarról a 6-os villamossal (kb. 8 perc), de vonattal (S-Bahnnal) a Zürich Enge pályaudvarig utazva is mehetünk. Mindkettő közvetlenül a múzeum előtt tesz le.

Cikkek a témában itt (angolul), itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése