2015. október 14., szerda

Választások előtt

Ha máshonnan nem is, a hetekkel ezelőtt mindenhol gombamód elszaporodott választási plakátokból egyértelműen tudni lehet, hogy közelednek a választások. Egész pontosan ezen a hétvégén kerül sor rá.

A fiatalok betöltött 18. életévüktől választhatnak (kivéve Glarus kantont, ahol 2007-ben levitték a korhatárt 16 évre), azonban felkészítésük már korábban lekezdődik. A 8. osztályosok tananyagában most a különböző politikai berendezkedésekről van szó, demokráciáról ésdiktatúráról. Bogiék a parlamentbe is ellátogattak, ahol egy politikussal találkoztak és kérdéseket tehettek fel neki.

Ma pedig, a választások előtt néhány nappal megismerkedtek egy internetes kérdőívvel, választási tanácsadóval, ami a választókat abban segíti, hogy megtalálják azt a parlamenti képviselőjelöltet, akinek a véleménye a közügyekről a leginkább egyezik a sajátjukkal. Összesen 30 kérdés van az élet minden területéről (gazdaság, környezetvédelem, család/szociális kérdések, migráció/integráció, oktatás, egészségügy stb.), amik közül minél többet megválaszol a kitöltő, annál biztosabb, hogy olyan jelöltet javasolnak számára, akivel nagyban egyezik a véleményük. Sőt, az egyes kérdéseket súlyozni is lehet, tehát ha valaki számára mondjuk a nyugdíjkérdés elsődleges, de a környezetvédelem egyáltalán nem érdekli, akkor ennek megfelelően súlyozhat minden egyes kérdést.

Ha az így kapott ajánlás alapján szavaz, egész biztos, hogy nem az fog dönteni, hogy ki tűnik szimpatikusabbnak a választási plakáton. Vagy ahogy egy otthoni klasszikustól hallottuk: "Legyen tánc, legyen zárcsökkentés ..."Az országos parlamenti választásoknak honlapja is van, ahol minden tudnivalót megtalálhat az érdeklődő. Ezen az oldalon is összefoglaltak mindent, ami szükséges, háttérinformációkkal kiegészítve.

Ez a kisfilm egyszerűen és érthetően magyarázza el, hogy most mire is fognak szavazni. Mivel évente 4 népszavazás van, azon belül is több szintű (helyi, kantonális, országos), nem annyira könnyű eligazodni.Ha valakit a szavazás menete is érdekel, ebből a kisfilmből tájékozódhat. Ezeket a filmeket a fiatalok számára készítették azzal a céllal, hogy érthetőbbé tegye számukra a szavazást. Azt is hangsúlyozzák, hogy a 24 év alatti fiataloknak csupán 1/3 él szavazati jogával. Ezt az arány mindenképpen növelni szeretnék.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése