2015. október 28., szerda

Idén 70 éves az ENSZ - Nyílt nap és ünnepség Genfben
Az ENSZ, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezete a legátfogóbb és legismertebb nemzetközi szervezet a világon. Összesen 193 tagországa van, Magyarország már 1955 óta. Svájc csak 2002-ben csatlakozott egy nem igazán elsöprő többségű népszavazás után (54,6% támogatta, főleg a városok), ezt megelőzően 1948-tól megfigyelői státuszban vett részt.

A 2. világháború alatt egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzetek közötti szorosabb együttműködésre van szükség. Az USA és Nagy-Britannia kezdeményezésére a 3 nagyhatalom megállapodott egy nemzetközi szervezet létesítésében. Az ENSZ 1945-ben kidolgozott Alapokmányának fő célkitűzése a béke és a biztonság fenntartása, a nemzetek közötti egyenjogúság, az önrendelkezési jog és a szabadságjogok tiszteletben tartása, a baráti kapcsolatok fejlesztése. 51 ország alapította, központja New York. Emellett további 3 székhelye van, Genfben, 1979 óta Bécsben (United Nations Office in Vienna - UNOV) és 1996 óta Nairobiban (UNON).

A genfi székház az 1930-as években épült, az ENSZ elődjének, a Nemzetek Szövetségének az épülete volt, egészen 1946-ig. 1966 óta az ENSZ hivatalai lakják. Többször átépítették, így hossza ma eléri a 600 métert. A hatalmas épületkomplexum 34 konferenciatermet és 2800 irodát rejt. Évente több mint 8000 nemzetközi rendezvénynek ad otthont, melyek közül 600 nagyobb összejövetel.

Legegyszerűbben a Cornavin (Genf) pályaudvarról közelíthető meg, a 15-ös villamossal. Nem kell aggódni, a végállomásnál kell leszállni. Ha látunk egy hatalmas háromlábú széket, akkor jó helyen járunk. Ez a szék a taposóaknák áldozatainak állít emléket.
A székházat a 45 hektárnyi, ősfákkal tűzdelt Ariana park öleli körül. Az épületből, de már a parkból is fantasztikus kilátás nyílik a Genfi tóra és a tó túlsó partján húzódó Alpokra, sőt szép idő esetén a Mont Blancra is. Bizonyos pontokról a Jet d'Eau is látható.

Fennállásának 70. évfordulója alkalmából az ENSZ genfi székházában nyílt napot rendeztek. A terület minden pontján megtalálható önkéntesek egyike szerint 10.000 látogatóra számítottak, az utólagos beszámoló szerint 19.000-en mentek el. Érkezésünkkor hosszú sorokban kígyóztak az emberek, bebocsátásra várva. Mivel a székház nemzetközi területnek számít, a reptérihez hasonló beléptető rendszer volt, mindent és mindenkit átvilágítottak. A sorbanállókat jazz zenekar szórakoztatta.

Fotó innen
Már a park különböző pontjain is programok várták a látogatókat. Felállítottak különböző típusú sátrakat, amilyeneket a menekültek részére is biztosítanak. Néhány járművükbe is be lehetett szállni.A főépület folyosóin a szakosított szervek mutatkoztak be kisebb-nagyobb asztalkáknál, tájékoztató anyagokkal, személyes információval, sőt, reklámtárgyakkal szolgálva. A UN-Water nevű szervezet a november 19-i World Toilet Day-re hívta fel a figyelmet, pontosabban arra, hogy a Földön 2,4 milliárd ember még mindig olyan helyen él, ahol nincs WC.


Fotó innen

A CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete) standján 2 interaktív játékkal mutatták be tevékenységük egy kis szeletét. A standnál - szépsége és csinossága alapján - hostessnek tűnő, ám lenyűgöző szaktudással rendelkező hölgy válaszolt a kérdésekre. Az én kérdéseimre adott válaszok felét nem értettem ... (ez mondjuk inkább engem minősít).


Fotó innen
Az épület központi nagyteremében (Assembly Hall), mely közel 2000 fő befogadására alkalmas, a Genfi Nagyszínház (Grand Théatre de Genéve) balettársulatának 50 perces előadását láthattuk. A 25 fős társulat 22 tagja szerepelt, akik 12 országból származnak.


A XX. számú terem, mely ma már az Emberi Jogok terme névre hallgat (Human Rights and Alliance of Civilizations Room), talán a legimpozánsabb, különleges mennyezetének köszönhetően, ami az ENSZ történetének legnagyobb támogatásából készült. A spanyol állam 20 millió euróval járult hozzá a spanyol művész, Miquel Barceló egyedülálló technikával készült műalkotásának kivitelezéséhez. 2008-ban készült el a világ minden pontjáról hozott pigmentekkel színezett, sztalagtitokkal tűzdelt mű. A terem 754 férőhelyes, bármilyen formációban berendezhető, a legmodernebb technikával felszerelt és webcastokat is lehetővé tesz. Az évforduló alkalmából egy vonósnégyes előadásában gyönyörködhettek azok a szerencsések, akik bejutottak - igencsak nagy tülekedés volt a bejáratnál, de megérte.


A terem környékén több szinten is országstandok voltak, no meg nagy tömeg. Néhány ország művészeti kiállítással is szerepelt, mások zenével is színesítették megjelenésüket. A magyar standot egy-két hímzett kis terítő díszítette és Budapest Guide-ot osztottak. Szerintem jóval többet ki lehetett volna hozni belőle, de nem ismerem, hogy milyen lehetőségei voltak a szervezőknek.


A gyerekekkel érkezők sem unatkoztak, rengeteg programmal készültek számukra. A kedvencem a bábelőadás, ahol a bábos saját gyermekével "együtt" bábozott és az "apuka-foglalkoztató".

Ezen a napon avatták fel a "Rebirth" (Újjászületés) nevű alkotást is a parkban. 193 különböző kőből áll (az alábbi képen a bordó a magyar, a nagy kör jobb oldalán található, ahol a kicsivel találkozik), minden tagállamot egy képvisel, amik egy kibővített végtelen szimbólumba vannak rendezve. Az újjászületés az ENSZ-re vonatkozik, arra utal, hogy ennek a 70 éves szervezetnek is alkalmazkodnia kell az új idők új kihívásaihoz.


Voltak még további programok is, de sajnos nem tudtunk mindent megnézni. Távozásunk előtt még gyorsan bekukkantottunk a könyvesboltba, ahol minden ország kis asztali zászlója is kapható a rengeteg érdekes könyv között.
Az ENSZ székház más napokon is látogatható, 12 frank belépti díj ellenében. A látogatási időket érdemes a honlapon ellenőrizni.

A rendezvény hivatalos fotói itt tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése