2015. szeptember 21., hétfő

Ébresztő! - Filmek a FöldértImmáron több évtizede téma a globális felmelegedés és annak lehetséges katasztrofális, szinte mindenkire kiterjedő hatásai. Valahogy mégsem történik semmi érdemleges. Persze, létrejött a Kiotoi Egyezmény (szövegét már 1992-ben véglegesítették, és pont a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, az USA nem csatlakozott hozzá), meg van Párizsi Klímakonferencia, csak valahogy a tettek szintjén nem látszik semmi.

Eközben a hatások már érződnek. Rekord hosszú és meleg nyarak, nagy mennyiségű hó olyan területeken, ahol addig csak elvétve láttak havat és a jégtakaró olvadása, hogy többet ne is említsek. Svájci vonatkozásban elég, ha ránézünk az Aletsch gleccserre, az Alpok leghosszabb gleccserére (23,6 km hosszú és 1,8 km széles), ami folyamatosan visszahúzódik, egyedül 2009-ben 33 méterrel! A gleccserek nagyon érzékenyen reagálnak az időjárásváltozásra, épp ezért klímaindikátornak is tekintik őket. 

Egy svájci fiatalember 8 évvel ezelőtt megnézett egy dokumentumfilmet ebben a témakörben, ami azonnal megváltoztatta az életét. Úgy döntött, hogy a lehető legtöbb emberrel meg szeretné ismertetni azt, hogy milyen állapotban van a Föld. Nemcsak az éghajlata, hanem a fenntarthatóság is. Először csak a barátait hívta meg közös filmnézésre, majd mások számára is elkezdett DVD-ket osztani.

5 évvel ezelőtt pedig létrejött az első Filmek a Földért Fesztivál (Filme für die Erde Festival). Idén 15 városban került megrendezésre. A filmeket zsűri választja ki. Egy részüket iskolásoknak szánják, erre iskolák jelenthetik be osztályaikat, másik részük pedig a felnőtt közönségnek szól. Minden vetítésre ingyenes a belépés. A résztvevők a látott filmek némelyikét DVD-n is elvihetik, sőt akár azt is vállalhatják, hogy az ügy nagyköveteként bizonyos számú embernek maguk is továbbadják.

Idén 5 filmet vetítettek.
Unsere Ozeane (Óceánjaink) - gyönyörű természetfilm kisiskolásoknak az óceánok élővilágáról 
The true cost (A valódi ár) - dokumentumfilm a textilipar valódi arcáról
Inhabit - a permakultúráról szóló dokumentumfilm, többféle lehetőséget bemutatva
ThuleTuvalu - többszörös díjnyertes svájci dokumentumfilm a globális felmelegedés hatásáról a Föld két ellentétes pólusán
10 Milliarden - elgondolkodtató ötleteket mutat be arról, milyen lehetőségek vannak arra, hogy a hamarosan 10 milliárdosra duzzadó földlakókat jóllakassa a bolygó (a Taste the waste rendezőjétől)

Az esti The true cost vetítése előtt a winterthuri nagyszínpad kerekasztalbeszélgetését minden helyszínre sugározták. Ennek felvétele itt megtekintehtő. Az egyik résztvevő egy olyan holland cég képviselője volt, akik nem eladnak, hanem kölcsönöznek farmerokat, melyeket élettartamuk lejáratakor vissza lehet (kell?) adni a cégnek. Ők ezt teljes mértékben szétszedik, pamutfonalat készítenek belőle, amiből aztán újabb ruhadarabok készülnek. Ezt már nem is recyclingnak, hanem upcyclingnak hívják.

A 15 helyszínen 120 önkéntes segítette a rendezvény lebonyolítását, a 12.000 látogató kiszolgálását. Ezek egyike voltam én is. Fotósként (fotók itt) alkalmam nyílt a nézők arcát is megfigyelni és elmondhatom, mindenkit megérintettek a filmek, többen a könnyeiket törölgették. A feladatok között lehetőségem nyílt a filmek megnézésére is. Mindegyik óriási hatást gyakorolt rám. Akinek lehetősége van rá, feltétlenül nézzen meg közülük legalább egyet! Meglátjuk, egyéni szinten hozzá tudunk-e valamennyivel járulni az élhető, fenntartható Föld fennmaradásához. Jövő ilyenkor pedig érdemes figyelni a kiírást, hogy szeptember közepén pontosan melyik nap lesz a következő filmfesztivál a földért.


1 megjegyzés: