2015. augusztus 10., hétfő

11 éves a duális szakképzési rendszer

Az új gyakornokok pontosan 1 hete álltak munkába. A legfiatalabbak csupán15 évesek, még csak az általános iskolát (Primarschule és Sekundarstufe I) végezték el, de számukra már elkezdődött a nagybetűs, munkával töltött élet - igaz, csupán minimális fizetéssel, viszont meghatározott számú szabadsággal, mint a nagyoknál.

2004-ben döntött Svájc a duális szakképzési rendszer mellett, ami az elmélet és a gyakorlat párhuzamos tanítását jelenti, de míg az elméletet az iskolában, addíg a gyakorlatot cégeknél, esetleg tanműhelyekben sajátítják el a fiatalok.
Hivatalos szinten büszke is az ország az elért eredményekre, a szülők szemében azonban még mindig kevesebbet ér a szakma tanulása, mint a gimnáziumi továbbtanulás és csak a kevésbé tehetségesek (jó tanulók) számára járandó útnak gondolják. A vonzónak tervezett rendszer ellenére az 1985-ös 75%-kal szemben 2014-ben csak 60% választotta a szakképzést (Berufsfachschule - szakmunkáskéző vagy Fachmittelschule - szakközépiskola), melynek lényege az, hogy az iskolai képzés mellett (mely a szakmunkásképzőkben csupán heti 1-2 napot tesz ki, a szakközépiskoláknál pedig az utolsó év) a cégek által meghirdetett gyakornoki helyeken (Lehrstelle) képezik a választott szakmára a diákokat (Lehrling). Ezeket a gyakornoki helyeket pályázat útján lehet megszerezni a kiválasztási folyamat nyerteseként.

A képzés egymásra épülő szintekből áll. A szakmunkásképzés 2 éves és egy úgynevezett "EBA" (Eidgenössische Berufsattest) papírt ad. Ennek birtokában is tovább lehet tanulni, de jobb jegyekkel (minimum 4,4-es átlaggal) közvetlenül is be lehet jutni egy szakközépiskolába, ami 3-4 éven át tart és "EFZ" (Eidgenössische Fähigkeitszeugnis) bizonyítvánnyal végződik. Ezen a ponton letehető a szakmai érettségi, amivel főiskolán is tovább lehet tanulni, kiegészítő érettségivel pedig akár egyetemen is.

Grafikon innen
Idén 80.000 gyakornoki helyet hirdettek meg, melyből 71.500-at töltöttek be. A szakmát tanulók összesen 230 szakma közül választhatnak. A statisztikák szerint azonban átlagosan 28% idő előtt szerződést bont a céggel (a vengéglátóiparban 48%, a kertészet területén pedig 31%). Messze a legnépszerűbb az üzleti képzés (Kaufmann/Kauffrau), melyet a kiskereskedelmi értékesítő (Detailhandelsfachmann) követ.

A szakképzést az "állam", a kantonok, valamint a cégek, szakmai szervezetek finanszírozzák. Befolyásolja a szakmák iránti valós igény, de a fiatalok érdeklődése is. A jól tanuló, ügyes diákok gyorsan találnak maguknak gyakornoki helyet, a kevésbé tehetségesek azonban nehézségekbe ütközhetnek. Az igazán jókra már az iskolában lecsapnak azok a cégek, akik utánpótlást keresnek és már tanulmányaik alatt leszerződtetik őket. A lányok által inkább kedvelt szakmákban azonban jóval kevesebb a gyakornoki hely.

Ugyan a rendszer minden ponton átjárható különböző különbözeti vizsgák letételével, a fő irány azonban már fiatalon eldől. Az általános iskola (Sekundarstufe I) utolsó 2 évében ezért már elkezdik felékszíteni a gyerekeket a pályaválasztásra, pl. kötelező céglátogatás formájában szabadon választott munkahelyen. Egyes kantonokban az utolsó előtti évfolyamot kezdők számára az első tanítási napon pályaválasztási agendát (Berufwahlsagenda) is adnak, melyből a különböző szakmákkal és végzettségekkel is megismerkedhetnek. Ehhez grátisz app is tartozik. Az agenda egyes oldalait beszkennelve az adott szakmáról kap bővebb információt az érdeklődő, esetleg a szakmát bemutató kisfilmet is talál. Szintén az iskolai szervezésében mennek pályaválasztási tanácsadásra is. A közép- és felsőfokú iskolák pedig nyílt napokatt szoktak szervezni, hogy betekintést nyújtsanak az érdeklődők számára az oktatás mikéntjébe.

Egy ember életében szinte az egész életet meghatározó jelentősége van a pályaválasztásnak, ezért minden érintettnek drukkolok, hogy alaposan átgondolt döntést tudjon hozni.

Cikk itt.

5 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis összefoglaló.
  Az a baj (mint máshol), hogy kevés a tipikus női szakma. Ezek népszerűek ugyan, hamar betöltik az üres helyeket, ám a munkaerőpiacon meglehetősen alulárazottak.
  :(

  Ugyanakkor kevesen akarnak továbbtanulni EFZ után, pedig megélhetés szempontjából jelentős a különbség. Már egy szakmai érettségivel is nagyságrendekkel több jövedelemhez lehet jutni.

  VálaszTörlés
 2. szülők szemében azonban még mindig kevesebbet ér a szakma tanulása, mint a gimnáziumi továbbtanulás és csak a kevésbé tehetségesek (jó tanulók) számára járandó útnak gondolják.

  bocsi, ezt em értem. nincs itt elírva vmi?

  VálaszTörlés
 3. másik kérdésem: talán Bogi pályaválasztás előtt áll?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Boginak ugyan még egy év hátravan a Bezirkschuléból, de már most intenzíven foglalkoznak a pályaválasztással. Azóta tovább okosodtam a témában, mert a szülőknek is tartottak tájékoztatót.

   Törlés