2015. július 2., csütörtök

A svájci kormány a menekültekkel ebédel

Fotó innen

Itt a nyár, az ország 18 kantonjában jövő héten kezdődik az 5 hetes nyári iskolai szünet és a parlament is megkezdi nyári szünetét. Ilyenkor kerül sor a kormány hagyományos  2 napos "osztálykirándulására" (Bundesratsreisli). Ezt minden évben az éppen soros kormányfő szervezi, az úticél pedig saját szülőföldje, kantonja, városa. Nemcsak a helyi nevezetességekkel ismerteti meg kollégáit, hanem szavazóikkal is találkoznak. "A közvetlen demokráciához ugyanis hozzátartozik az országban élőkkel való közvetlen kapcsolat is." - mondta Simonetta Sommaruga, az idei kormányfő. 

A program keretében ma meglátogattak egy menekülttábort is Riggisbergben, ahol 20 országból érkezett 150 ember várja, hogy megkapják a menekült státuszt (Asylsuchende) Svájcban. A menekültek által készített ételt együtt fogyasztották el és miután megdicsérték főztjüket, az élet dolgairól is elbeszélgettek velük.

Fotó innen

Természetesen Svájc sem fogadja korlátlan mennyiségben a menekülteket és itt is feszültséget kelt befogadásuk, különösen azokon a településeken, ahol menekülttábort kívánnak létesíteni, de alapvetően támogatni kívánják őket, elsősorban ott, ahonnan el kívánnak jönni, és erre pénzt is hajlandóak áldozni. Azonban mennyivel másképp néz ki, ha a kormány - még ha csak egy PR kampány részeként is, bár ezt nem tudhatjuk - így mutatkozik menekültekkel, mint az, ahogy Magyarország "kezeli" a problémát.

Cikk itt.


2 megjegyzés:

  1. hát lehet hogy ha 150 ember várná nálunk is a menekültstátuszt akkor más lenne a helyzet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is sokkal több várja, ez csupán egy hely, a sok közül, itt ennyien vannak.

      Törlés