2015. május 6., szerda

Mesebeli alkotások

Hosszú téli álmunk után a természettel együtt mi is feléledtünk és útra keltünk. No nem messzire, nem a világ végire, csak a szomszédos Spreitenbachba/Dietikonba (a két település határán), ahol április 4-én újra megnyitotta kapuit a Bruno Weber Park.



Bruno Weber festő- és szobrászművész 1931-ben született Dietikonban és 1962-től kezdve a saját háza építésével megkezdte és folyamatosan bővítgette szoborparkját, mely 20.000 m2-nyi területen terül el. A betonból öntött - gyakran - óriási alkotások egy része építési engedély nélkül jött létre, ami miatt meggyűlt a baja a hatóságokkal, akik végül meghajoltak a művészi nagyság előtt és rábólintottak a művekre.

A művész 2011-ben elhunyt, majd a park 2014. őszén bezárt, ami nagy felzúdulást keltett. A betonalkotások egy része igencsak megkopott és anyagi gondok is felmerültek, a család és a parkot fenntartó alapítvány azonban nem tudtak megállapodni a felújítást illetően. Az anyagi gondok nem szűntek meg, ugyanis a felújítás 1 millió frankba kerülne, az éves üzemeltetés 200.000 frankba, de ebben a szezonban még ki tudnak nyitni, néhány támogatónak köszönhetően. Időközben pedig dolgoznak egy hosszú távú megoldáson.

Szóval aki szeretné megnézni a nemzetközileg is ismert és elismert művész lakóhelyét és a köré épült mesevilágot, az ezen a nyáron még egész biztos megteheti.

Aki pedig lemaradna róla, az se búsuljon olyan nagyon. A Zürich mellett található Uetliberg csúcsára vezető út mellett is Bruno Weber szarvas lámpaoszlopai állnak, de a bécsi Műszaki Egyetem könyvtárának homlokzatán is láthatóak alkotásai. Igaz, ez nem ugyanaz az élmény.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése