2015. május 1., péntek

Drónposta

Svájc, mint a világ egyik leggazdagabb és technológiailag legfejlettebb országa, nagyon ügyel arra, hogy bizonyos területeken lépést tartson a fejlődéssel, sőt, akár a pionírok között is legyen. Ennek köszönhetően a svájci posta lesz talán az első posta a világon, ami a Google, DHL, Amazon és az Alibaba mellett teszteli a küldemények drónposta általi kézbesítését. 

A német DHL már 2013. decemberében megkezdte a csomagszállítási tesztet az északi partjairtól 12 km-re fekvő Juist szigetre, ezzel megelőzve a technológiai cégeket. Drónjuk automatikusan szeli át a tengert, ott átveszi egy illetékes a küldeményt, amit személyesen visz ki a címzetthez. Pici dolgokról van szó, mint pl. gyógyszer vagy sürgős dokumentum. Azóta nincs újabb hír felőlük. 

Az Amazon, mint az ötlettel 2013-ban előrukkoló cég, jelenleg Kanadában tesztel 2014. decembere óta  az amerikai határ mellett, de a helyszín és a részletek titkosak (az USÁ-ban sokkal szigorúbb a szabályozás, pl. automata drónokat egyáltalán nem engedélyez és a pilótának folyamatosan látnia kell a drónt).

A kanadai Matternet drónjai, a ONE névre hallgató kvadrokopterek, melyek ára darabonként 5.000 dollár, max. 1 kg-os csomagok szállítására képesek 20 km-nyi távolságig bezárólag. Ezek a drónok már többet repültek, mint bármely más cégé. Tesztelték őket Haitin is, gyógyszereket, dokumentumokat juttattak el nehezen megközelíthető területekre. Teljesen automatikusan repülnek, távirányítás sem szükséges hozzájuk, ráadásul nagy magabiztossággal képesek a szállítmány felvételére és lerakására.A svájci együttműködés (Schweizer Post, Swiss WolrdCargo, Zürich Airport) alapvető célja az, hogy a tesztfázis (mely egyben egy élő megvalósíthatósági tanulmány) alatt tisztázzák a működés jogi hátterét, ill. hogy élesben is feltárják a  drónok működésének technikai és üzleti kapacitását. A lehetőségek a telephelyen belüli szállítástól az utolsó km-eken való kiszállításig bármit magukban foglalhatnak. A Posta szóvivője szerint arról még nem született döntés, hogy valaha is lesz-e drónos kiszállítás Svájcban, a tesztben azonban szívesen részt vesznek, hiszen ügyfeleik igényei elsődleges szempontot képviselnek számukra. A jövő már ma elkezdődött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése