2015. május 11., hétfő

Birkák az SBB új fűnyírói

Fotó innen

Mostantól nemcsak a svájci hadseregnek, hanem az SBB-nek is vannak négylábó munkatársai. A több mint 30.000 alkalmazott között most már 80 birka is található. Feladatuk nem kevesebb, mint a sínek melletti, összesen 3800 focipálya nagyságú, 2700 hektárnyi füves terület egy részének"karbantartása" Lenzburgtól Bielig, ill. Baseltől Bernig. A bevetések egy-egy területen max. 2 hétig tartanak. Ez idő alatt áldásos tevékenységüket jóval csöndesebben végzik, mint a fűnyírók. Kötélidegzettel rendelkeznek, mert az elrobogó vonatok sem riasztják el őket. Mondhatni birkatürelemmel viselik ... Állítólag az augusztus 1-jei nagy tűzijáték sem hozza őket izgalomba. Az ember már-már azt gondolná, hogy süketek, de szerencsére nem, mert - mint az SBB blogjából megtudtam - a kutyaugatást ki nem állhatják.

Az ötlet úgy jött, hogy az SBB működésének minden területét átvizsgálták a fenntartható, környezetbarát működés szempontjából. Sok kicsi sokra megy alapon minden ötlet számít. És valóban, a birkák nem fogyasztanak áramot, üzemanyagot és a környezetet sem szennyezik. További előnyük, hogy - ellentétben a fűnyíró gépekkel - intelligensek. Azokat a növényeket nem legelik le, amikbe pl. madár fészkelt, meg egyébként is szelektíven legelnek. Így a biodiverzitás felől nézve is pozitív a jelenlétük.A fajválasztásnál is példásan járt el a vasúttársaság. Egy ritka és egyébként nagyon hatékonyan legelő fajt választottak (a ProSpecieRara védelme alatt álló Skudde fajt), ami az 1970-es években már a kihalás szélén állt. Napi 10-20 m2 egy birka fűnyíró-kapacitása, ráadásul a nap 22 órájában ébren vannak, csak 2 órácskát alszanak. Időjárástól függetlenül "dolgoznak" (vagyis élik szokásos életüket), és ha azt látjuk, hogy lógatják a fejüket, ne aggódjunk, nem szomorúságukban teszik ezt, hanem azért, mert a földhöz közelebb hűvösebb a levegő.

_K1B6074
Fotó innen

Ha pedig egy területen végeznek, szépen arrébb telepítik őket - mindig csordában, mert egymagában félős, stresszes jószág a birka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése