2015. április 5., vasárnap

Csokinyulak minden mennyiségben

Még el sem fogytak a polcokról az akciós csokimikulások, amikor február első napjaitól kezdve megjelentek a csokinyulak. Egy picikét korainak éreztem, de mentségükre legyen mondva, hogy még nem lepték el a teljes áruházat, nem úgy, mint 1 hónappal később.

Ekkor még csak a pénztár előtt voltak nyulak

A statisztikák szerint évente 5,5 millió darab csokinyúl, csibe és bárány fogy el, melyek 75%-a tejcsokiból készül, a maradék 25%-on pedig nagyjából egyenlő arányban osztoznak a fehér- és az étcsokiból készült húsvéti jószágok.

Osterhasen.jpg (22855 Byte)
Fotó innen

Errefelé divat a csupasz csokifigura, azaz magát a csokit díszítik, ezért gyakran nem csomagolják őket alufóliába, hanem áttetsző celofánba, ami látni engedi valódi szépségüket. A Lindt nyuszijai, az ismert arany színű nyulak (Goldhase) természetesen változatlanul arany színű alufóliában vannak és minden elképzelhető méretben kaphatóak. Nem mai nyulak már ők sem, 1952 óta ugrálnak le a futószalagról a kis csengettyűvel a nyakukon. 

Fotó innen

A svájci csokigyártók szövetsége megállapította, hogy a Svájcban eladott csokoládé 37%-a importból származik. Ez az előző évhez képest 1%-os növekedés, az ezredfordulókor behozott csoki aránya azonban mára megduplázódott az össz forgalmon belül. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vannak olyan svájci csokigyártók, mint pl. a Lindt, akiknek külföldi gyáruk is van, ahonnan aztán Svájcba is szállítanak.


A Lindt húsvéti promóciós autói

A pékségekben és cukrászatokban azonban teljes mértékben kézzel készülnek a csokinyulak. Minden egyes darab egyedi, készítésük tapasztalatot és ügyességet igényel. Első lépésben kidekorálják az öntőformákat, vagyis eltérő színű csokival festik meg a nyuszi szemének, orrának, bajszának a helyét, és minden mást, ami mintát még szánnak rá. Ez a művelet a legmunkaigényesebb. Az sem mindegy, hogy a csokit milyen hőmérsékletűre melegítik. A fehéret 30, a tej- és étcsokit 32 fokra kell melegíteni ahhoz, hogy az öntőformába kerülhessenek. Fontos, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen a nyuszi teste. A levegőbuborékokat ki kell ütögetni belőle, majd az asztalra kent csokirétegre rá kell nyomni az egészet - ez lesz a talpa. Amikor megszáradt, ki lehet venni a formából. Csak ekkor derül ki, hogy jól sikerült-e a dekorálás és a csokiöntés, azaz eladható-e a nyuszi.

Még egy érdekesség: a húsvéti desszertet nem dobozban, hanem egy tojás formának a fölső felében, kívül helyezik el.

 


Ma, húsvét előtt egy nappal még rengeteg nyúl, mondhatni csokinyúlhegyek álltak az áruházak polcain. 

Íme egy kis - fényképes - ízelítő belőlük.
Ez a két kép a Lindt-Sprüngli húsvéti tortáit szemlélteti


Csokival vagy anélkül, mindenkinek nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése