2015. március 20., péntek

Wallis 200 éve Svájc része

Fotó innen


Wallis az ország délnyugati régiójában található, a 3. legnagyobb kanton. Itt található a Matterhorn is (helyi nevén Horu), Svájc nem hivatalos szimbóluma, 5. legmagasabb hegycsúcsa (4.478 m), csakúgy mint Svájc 9 másik legmagasabb hegycsúcsa is - mind 4.000 méternél magasabbak.

1815-ben (22. kantonként) csatlakozott Wallis/Valais kanton a Svájci Államszövetséghez. A jubileumi évfordulóra természetesen különböző programokkal készültek. 

Az első látványos megemlékezésre tegnap este került sor. Az Alpok 13 hegycsúcsát világították ki az este sötétjében 3 percen keresztül. 70 hegyi túravezető részvételével készítették elő a terepet, ennyien vettek részt a pirotechnika elhelyezésében és meggyújtásában. A látvány varázslatos volt. 


A 13 hegycsúcs a kanton címerén található 13 csillagot jelképezte. Az összes megvilágított hegycsúcs nem volt egy helyről látható, összesen 6 helyszínen gyülekezhettek az érdeklődők. A szervezők olyan napot választottak, amikor a hold gyenge fénnyel világít, hogy a lehető legjobban érvényesülhessen a látvány. 

Becslések szerint legalább 100.000-en gyönyörködhettek a megvilágított hegycsúcsokban.

Az ünneplés azonban idén sem annyira felhőtlen. 100 évvel ezelőtt az 1. világháború és a gazdasági válság árnyékolta be az ünneplést, 50 évvel később pedig egy 88 áldozatot követelző nagy gleccseromlás miatt maradt el a megemlékezés. Idén 1/3 annyi pénz gyűlt össze, mint amennyit beterveztek, így elmarad a jubileumi könyv kiadása is. A hangulat sem igazán rózsás. A Zweitwohnungsinitiative (a 2. lakások korlátozására vonatkozó népszavazás) megvalósítása nagymértékben sújtja Wallist, ahol jellemzően sokaknak van nyaralója, csakúgy, mint a Raumplanungsbefehl (az építési területek arányát meghatározó határozat), ami a wallisiakat arra kényszeríti, hogy a meghatározott területen felül építkezés céljára eladott területek tulajdonosait kártalanítsák és kivegyék az építési területek alól.

Wallis viszonya Bernhez, a törvényhozáshoz kettős. Egyrészt az egyik legnagyobb haszonélvezői az állami szubvenciónak, másrészt nem jól viselik, ha kívülállók (kantonon kívüliek) beleszólnak abba, hogy ők hogy irányítsák az életüket.

A kanton francia és német nyelvű területei is egyre jobban eltávolodnak egymástól. De ez egy másik írás témája lehetne.

Azok számára, akik lemaradtak a  kivilágított hegycsúcsok látványáról, javaslom, hogy kövessék figyelemmel a híreket, mert augusztusban 2x ennyi csúcsot fognak kivilágítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése