2015. március 8., vasárnap

Tüntetés az egyenlő bérekért

Fotó innen

A nemzetközi nőnap (valójában az Equal Pay Day, ami először 2008-ban Németországban került megrendezésre, majd 2009-től Svájcban és Ausztriában is) alkalmából tegnap Bernben 12.000-en tüntettek annak érdekében, hogy a nők azonos végzettség és azonos munka esetén egyenlő bérezésben részesüljenek, mint a férfiak. Az ezt előíró alkotmánymódosítás 1981-ben történt, az esélyegyenlőségi törvénybe pedig 1996-ban került be. 48 különböző szervezetet állt a tüntetés mellé, melyen férfiak és nők egyaránt felvonultak.

Úgy gondolják, hogy 34 évnyi türelmi idő már több is mint elegendő. Az egyik parlamenti képviselő, aki egyben pártja női tagozatának vezetője, provokatívan azt javasolta, hogy egyenlőtlen bérek esetén a férfiak fizetését korrigálják lefelé, a nőknek adott szintre és az így megmaradt összegből támogassák a nők esélyegyenlőségét, pl. bölcsődék nyitásával.

A szövetségi parlament felsőháza tavaly októberben határozta el, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a törvény ellenőrzésére. Többek között azt is tervezték, hogy az 50 főnél több munkatársat foglalkoztató cégeknek rendszeres bérelemzést kell készíteniük, mely elemzéseket kontrollálás után üzleti jelentésükben publikálni kötelesek. Az igazságügyminisztériumnak konzultációs tervet kell kidolgoznia, mielőtt az alkotmányba kerülhet ez is, a javaslat azonban mindenhol ellenállásba ütközik. 

Fotó innen

Sokan attól tartanak, hogy az erős frank miatti nehezebb gazdasági körülmények miatt ez nem fog átmenni, azonban a kiáltvány összeállítói és aláírói azon a véleményen vannak, hogy a béregyenlőség nem lehet a konjunktúra függvénye. 

Svájcban a nők még ma is 19%-kal keresnek kevesebbet, mint férfi kollégáik. Ez a nyugdíjas korig akár fél millió franknyi különbség is lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése