2015. március 7., szombat

Köszöntjük új állampolgárainkat!

Igen, ilyen is van! Zürichben minden év márciusában kerül sor az előző év során Zürichben svájci állampolgárrá váltak megünneplésére. A helyszín a kongresszusi központ. Az 1951 új állampolgár kereken 100 különböző országból érkezett, közülük 800-an jelentek meg a köszöntésükre szervezett rendezvényen.

A fogadóbizottságben a városvezetők foglaltak helyet. A köszöntő beszédben említésre került a tömeges bevándorlás elleni népszavazás is (Masseneinwanderungsinitiative), és a városatya emlékeztette a résztvevőket, hogy a zürichiek több mint 70%-a ez ellen szavazott. Nem is csoda, hiszen számos világcég központja a városban található, ami hozzájárul ahhoz, hogy a lakosság 31%-a külföldi (ez nem az állampolgárságot szerzettek aránya, hanem az azon felülieké!), és csaknem 50% bevándorlási háttérrel rendelkezik.

Végezetül pedig azt kívánta az újdonsült állampolgároknak, hogy egyenrangú tagjai legyenek az országnak,  és éberen, kritikus jóakarattal vegyenek részt a város politikai és társadalmi életében, és hogy közösen, együttes erővel vegyék kezükbe saját és a város sorsának irányítását.

Zürich város Youtube csatornájának bemutatkozó filmjében is kiemelik a város nyitottságát és sokszínűségét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése