2015. február 5., csütörtök

Páciens eladó ...


Egy berni háziorvos (és egyben egy nagy sürgősségi rendelőintézet vezetője), Daniel Flach tabut döntött egy múlt heti orvoskonferencián Bernben. Arról számolt ugyanis be, hogy tudomása van olyan esetekről, amikor a háziorvos ahhoz a szakorvoshoz, vagy abba a kórházba utalja be a beteget, amelyik a legtöbbet kínálja érte - neki, a háziorvosnak, zsebbe ...

Négy konkrét esetet említett, természetesen nevek említése nélkül, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre.

  • Az első esetben egy privát klinika fizet a háziorvosnak betegenként 500 frankot, ha az hozzájuk utalja a pácienst (természetesen megfelelő biztosítással kell rendelkeznie az illetőnek).
  • A második esetben egy nyilvános kórház kínálja fel CT (komputertomográfiás) vizsgálat lehetőségét, hogy a drága berendezés jobb kihasználtsággal működjön. Egy-egy vizsgálat költsége 450-1.200 frank között mozog, ezért a kórház "hálás" az együttműködő háziorvosoknak, ha pácienseiknek ezt a vizsgálatot az ő kórházukban rendelik el.
  • A 3. eset sokkal meredekebb. Egy bizonyos háziorvosi hálózat (Ärztenetzwerk) csak akkor utal pácienseket egy adott ortopédiára, ha azok fizetnek a páciensekért. Enélkül nincs páciens.
  • Egy bizonyos magánkórház a kanton tulajdonában lévő közkórház számára megvásárol egy MRI (mágnesrezonanciás-tomográf) készüléket. Ezért cserébe a közkórház a magánkórházba utalja a betegeit. Kizárólag oda. (Ez annyira bizarr, hogy nem is értem, de nem fejtették ki bővebben. Talán az lehet az oka, hogy nem minden kórházban van mindenféle specialista, ezért akár más kanton kórházába is utalhatják a beteget kivizsgálásra, kezelésre.)

A szakmában már korábban is rebesgették, hogy létezik ez az úgynevezett "kick-back", vagy magyarosan kenőpénz, hogy olajozottabban menjen az üzlet, de ilyen konkrétan soha senki nem beszélt róla.

Ez az eljárás természetesen teljességgel törvénytelen, ráadásul a szakorvosi vizsgálatra való beutaló ilymódon nem feltétlenül a legalkalmasabb, hanem a legtöbbet kínáló szakembernél landol. A páciensek kiszolgáltatott helyzete ezáltal megduplázódik és az orvosokba vetett bizalmat veszélyezteti. Felmerül annak a veszélye is, hogy idő előtt vagy ok nélkül kerül sor kivizsgálásokra, operációkra. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy Svájcban egy bizonyos összeg erejéig a beteg maga fizeti az orvosi számlákat, minden kivizsgálás, kezelés, gyógyszerezés költségét. Tehát neki a pénztárcája is és nemcsak az egészsége bánja ezt az "ügymenetet".

Az okokat kutatva kettőt is ismertettek. Az egyik az lehet, hogy a háziorvosok kevesebbet keresnek, mint a szakorvosok, specialisták és így némelyek kísértésbe eshetnek egy csábító pénzügyi ajánlat hallatán. Pl. van olyan háziorvos, aki csak akkor utal egy bizonyos ortopéd sebészhez pácienst, ha a műtéten maga is részt vehet - 700-1.500 frank díjazás ellenében.

A másik okot a Svájcban egyre nagyobb számban dolgozó német háziorvosok számlájára írnák (hogy van az, hogy minden rossz az itt élő külföldieknek köszönhető? - kérdem én). Németországban ugyanis - állítólag - elfogadott az ilyesfajta gyakorlat és elképzelhető, hogy ezt a gyakorlatot itt is folytatják. A Medswiss elnöke nem azt állítja, hogy a német háziorvosok illegális tevékenységet végeznek Svájcban, viszont az esetek kivizsgálását kéri.

Úgy tűnik, hogy ha egyéb érdekek nem jönnek közbe, kivizsgálás indul ebben a témakörben.

Abban megegyezni látszanak a hozzászólók, hogy aki pénzzel kíván pácienst szerezni, az valószínűleg nem a legjobb orvos. A legjobbaknak nincs szükségük ilyesmire.

Cikk itt és itt.

További posztok egészség és egészségbiztosítás témakörben itt, itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése