2015. január 31., szombat

Ha már pénz

Ausstellung «Geld. Jenseits von Gut und Böse». Was sich nicht mit einem Preis quantifizieren lässt, wie etwa Seilspringen oder angeregte soziale Kontakte, erscheint wertlos.
Fotó innen

A lenzburgi Stapferhausban ismét nagyon érdekes kiállítás látható. Ezúttal a pénz témakörét járhatjuk körül (Geld. Jenseits von Gut und Böse), nyugodtan mondhatom, minden aspektusból és rendkívül érdekes módon. A pénz mindennapjaink része, mégsem nagyon godolkodunk rajta, maximum azon, hogy van-e "elég" belőle, kijövünk-e belőle a hónap végéig, vagy esetleg meg is tudunk takarítani belőle. 

A világ különböző pontjain, az egyes országokon belül, de még az egyes emberek között is nagy eltérések vannak abban, hogy mit tekintenek általánosan elfogadott fizetőeszköznek, értéknek, hogy mit jelent számukra a pénz.

11 különböző témakör, vagy inkább megközelítés során tekinthetjük át a pénz, jobban mondva a fizetőeszköz fejlődését, a dolgok értékét, megvizsgálhatjuk saját viszonyunkat a pénzhez, ill. a világgazdaság alakulását, fejlődési kényszerét. 

Megérkezvén azzal szembesülünk, hogy nincs belépődíj. Pontosabban van, de nem érkezéskor kell fizetni, hanem távozáskor, és nem is fix áras, hanem szabadon választott, attól függően, hogy mennyire értékeli az ember a látottakat. A kijáratnál többféle összeg közül lehet választani, olymódon, hogy letép az ember egy olyan összeget tartalmazó cetlit, amennyit fizetni szeretne. Talán 8 frank a legkevesebb és egész nagy összeg is választható azok számára, akik támogatásukkal szeretnének hozzájárulni a kiállításhoz.

Amíg azonban a kijáratig eljut az ember, rengeteg elgondolkodtató, érdekes dologgal találkozik. Így pl. a különböző korokban élt filozófusok és közgazdászok virtuális párbeszédének lehetünk fültanúi, majd egy kis kiállításon megtudhatjuk, hogy bizonyos dolgoknak mi az ára és mi a valódi értéke, haszna. Mindennek van ára és értéke, az életnek és a halálnak is. Egy szívritmusszabályozó készülék ára, mely valaki számára az életet jelenti, 50.000 frank. Egy lőszer, amivel egy ember életét is ki lehet oltani, csupán 34 rappen. Svájc 2013-ban 71 országba szállított fegyvert és lőszert 461 millió frank értékben, aminek 1/3-a lőszer. A legnagyobb megrendelő Németország 67,6 millió frankkal, de Magyarországra is szállítottak 1,3 millió frank értékben lőszert.
A homok a víz után a leggyakrabban használt alapanyag, nem igazán drága. Azonban nem is olyan kézenfekvő anyag, mint gondolnánk, a sivatagi homok ugyanis nem használható. Ahhoz, hogy legyen mit tenni - többek között - a betonba, az üvegbe, a fogkrémekbe, a hitelkártyákba, a samponokba és a mobiltelefonokba, a tengerpartokról és a tenger mélyéről kell homokot szerezni. Indiában és Marokkóban virágzik a strandokról illegálisan elhordott homokkal való kereskedelem.És azt tudtad-e, hogy az ókori római légiósok jövedelmük egy részét sóban kapták. A só időszámításunk előtt az arannyal volt egyenértékű. Nemcsak ásványi anyagokban gazdag, hanem segítségével tartósíthatóak az élelmiszerek is. Innen (a salarium szóból) származik az angol salary, vagy a német Salär (fizetés) szó is. Afrika bizonyos területein a sótömbök a mai napig elfogadott fizetőeszközök.


Ilyen és ehhez hasonló példák után egy különleges teremben vizsgálhatjuk meg saját viszonyunkat a pénzhez. Egy kis szobában 4 millió darab 5 rappenest terítettek a földre, látványukat a falon körbefutó tükörrel sokszorozták meg. Ebben a szobában egy 15 perces "vezetett meditáció" keretében gondolhatjuk át, hogy mit jelent számunkra a pénz: szabadságot, lehetőségeket, hatalmat?Párnát és cipőzsákot is kaptunk
Még egy elgondolkodtató tábla, amin számtalan dolog fel van sorolva. Fehér alapon azok, amik örömöt okoznak (tehát értékesek), fekete alapon pedig azok, amik hozzájárulnak a fejlődéshez, növelik a GDP-t (tehát értékesek).


Az alábbi képen az látható, hogy milyen sok pénz fér el kis helyen. Míg egy cigarettásdobozban 40.000 frank (12 millió forintnak megfelelő összeg), addig egy aktatáskában már 10 millió frank is, ezer frankos címletekben.A kiállítás honlapjára be lehet küldeni, hogy ki mit tart a legértékesebbnek, mi az, amitől a világ semmi pénzéért sem válna meg. Van, akinek a barátaitól kapott kaktusza, másnak a sportteljesítményéért járó aranyérem, a gyermekei, vagy a kutyája kedvenc frizbije a legértékesebb. A hónap legértékesebb tárgya egy olyan füzetke, amibe tulajdonosa minden pozitív élményét feljegyzi.

Végezetül egy kiadvány is készült, amit akár a webshopban is meg lehet venni. A pénz témáján továbbhaladva esszék, érdekes kutatási eredmények (a pénz motiváló hatásáról) és tesztek olvashatóak benne.

Gyerekek és felnőttek számára egyaránt van mondanivalója a kiállításnak, jó szívvel ajánlom. 2015. november 29-ig látogatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése