2015. január 20., kedd

Az év embere

Fotó innen


Az iskolai történelem- és földrajzdolgozatok utolsó kérdése Bogiéknál mindig valamilyen aktualitás. A mostaninál kézenfekvő lett volna a párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége elleni tragikus terrortámadás, ezért Bogit fel is készítettük a legfontosabb részletekből, vagyis mivel ő nem olvas újságot, elmondtuk neki a történéseket.

Igenám, de mivel a párhuzamos osztály pont előttük szokta megírni a dolgozatot, ezért, hogy ne tudják egymásnak elmondani a kérdéseket, az utolsó kérdés is mindig más. A paralell osztály kapta a Charlie Hebdo-s témát, Bogiéknak pedig azt kellett volna tudniuk, hogy ki lett 2014-ben az év embere Svájcban.

Ez a hír valahogy az én figyelmemet is elkerülte eddig. De ami késik, nem múlik, most pótoltam a hiányosságot és utánanéztem.

Az év emberét a Swiss Awards keretében választják meg 2003. óta minden év januárjában, idén tehát 13. alkalommal. 6 kategóriában, úgymint politika, gazdaság, kultúra, showbusiness, sport (ez külön ágon fut) és társadalom összesen 18 jelölt van. A jelölteket a tévénézők és különböző médiák szerkesztőségei javasolják. Közülük egy 26 fős zsűri (hochkarätige Jury) választja ki azokat, akiket valóban érdemesnek tartanak. Ezt követően pedig egy 100 tagú grémium (Academy)  választja ki kategóriánként azt a hármat, akik közül végül a győztesek kikerülnek. Az Academy tagjai az ország minden régióját és érdekcsoportját képviselik (cégvezetők, nagy egyesületek vezetői, zenészek, fesztiválrendezők, egyszóval mindenki, aki számít) és köztük vannak korábbi kitüntettek is. A zsűri szempontjai a bátorság, innováció, kreativitás és az akaraterő, ezeket kell felmutatnia azoknak, akik a kategóriánkénti top 3-ba be szeretnének kerülni.

Ebből a többszörösön szűkített listából, a 18 főből választják ki a show fénypontjaként a nézők az év emberét (Schweizer des Jahres). Ez a legnagyobb elismerés, amit valaki kaphat.

Az év embere 2014-ben Didier Burkhalter Bundesrat, 2012 óta külügyminiszter, a tavalyi miniszterelnök (Bundespräsident), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöke lett, a szavazatok 46,43%-át megszerezve. A jelenlévő nézőközönség vastapssal köszöntötte. A 2. legtöbb szavazotot Beatrice Egli énekesnő szerezte meg (8,24%), aki tavaly a Deutschland sucht den Superstart nyertese volt.Tavaly Stanislas Wawrinka teniszező volt az év embere. Roger Federer idén lemondott a jelölésről, mondván, hogy 2003-ban egyszer már volt év embere, köszöni szépen, másnak is szívesen esélyt adna. Elképesztő a szerénysége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése