2015. január 19., hétfő

A "mackósajtot" is Svájcnak köszönhetjük

 Gerber assortiert mit Kräuter

Na jó, nem konkrétan a "mackósajtot", hanem az ömlesztett sajtot (német neve Schmelzkäse). Már meg sem lepődtem, csak egy bólintással konstatáltam eme újonnan felfedezett tényt. Mint annyi minden más, ez a találmány is a kényszerűség szülötte. A sajt ugyanis már évszázados exportcikke Svájcnak. A hosszabb utak alatt, nevesen az Amerikába útnak indított nagy sajtgurigák egy része azonban nem bírta a meleget és már útközben megromlott. Ez pedig - lássuk be - tarthatatlan.

A thuni Walter Gerber és Fritz Stettler közel 6 éves kísérletezés után rátalált arra a módszerre, amivel a sajtot tartósabbá tudták tenni. Ez nem más, mint egy olvasztásos eljárás, melynek során a hő hatására elpusztulnak azok a baktériumok, amelyek a sajt érésért felelősek. Kezdetben az így keletkezett ömlesztett sajtot is nagy guriga formába töltötték és alufóliába csomagolták, de hamarosan (1930-ban) áttértek a falatnyi porciós, kartondobozos megoldáshoz (lásd "mackósajt"). Újabb 20 év elteltével, az 50-es években pedig a szeletelt változat ("lapkasajt") is napvilágot látott.

A magyar "mackósajt" összetételét nem ismerem, mert az összetevők között a sajt, mint sajt szerepel (ráadásul nem a minőségéért szokták szeretni otthon), a svájci ömlesztett sajt azonban ennél jobban körülírt. Különböző svájci sajtok, úgymint Emmentaler (ebből van benne a legtöbb), Gruyere, Tilsiter és Appenzeller kerülnek bele, ezeknek is a 3-6 hónapos érettségű változatai. Fontos, hogy jó minőségű sajt legyen. Ezeket aztán lereszelik, ha ízesített sajtról van szó, akkor hozzáadják a fűszereket is, meg vizet és vajat. 

Az ilymódon előállított sajt rendkívül tartós, akár egy évig is eláll hűtés nélkül. Évente 2.700 tonna készül belőle hazai fogyasztásra és további 3.900 tonna exportra.

Ha már az exportnál tartunk, megemlíteném, hogy az EU Oroszország elleni szankcióinak Svájc, mint nem EU-tagország, feltétlenül haszonélvezője, sajtexport terén legalábbis mindenképpen. Egész pontosan Oroszország döntött úgy az EU szankciók hatására, hogy nem importál az EU-ból élelmiszert. A sajtellátás azonban az EU-n kívül álló Svájcból gond nélkül pótolható - az orosz rendelés 1 éven belül megötszöröződött (26-ról 128 tonnára nőtt).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése