2014. december 5., péntek

Raclette világrekord-kísérlet


http://www.migros.ch/mediaObject/migros_ch/medien/inhalt_medien/2014/impressionen_raccard_challenge_01/original/impressionen_raccard_challenge_01.jpg
Fotó innen

Bern - helyszín, Migros - főtámogató, 100 méternyi raclette-sütő, 870 kis raclette-serpenyő, 2610 teamécses, 25 ezer adag raclette-sajt -  a legújabb sajtos Guiness-rekord kísérlet hozzávalói.

A megvalósítást november 30-ra időzítették, a szövetségi parlament épületére való vetítés (Rendes-vous Bundesplatz) utolsó napjára. A vetítést a 6 hét alatt egyébként összesen több mint 621 ezren látták (napi 2 vetítés volt).

A raclette Svájc egyik nemzeti eledele. A különböző források különböző adatokat adnak meg eredetével kapcsolatban. Középkori kolostori kéziratokra hivatkozva azt feltételezik, hogy már akár Tell Vilmos is fogyaszthatott 1291-ben raclette sajtot, vagy ahogy akkor hívták, sült sajtot (Bratchäs). Akkoriban a hegyi pásztorok fogyasztották, mialatt nyáron fönt legeltették nyájukat fent az Alpokban. Este a tábortűz parazsa fölé helyezték a sajtot és amint megolvadt az oldala, azt késsel rákaparták egy szelet kenyérre. 

Innen is száramazik egyébként a raclette név, amiről ugye első ránézésre látszik, hogy nem német szó. Egy másik forrás szerint ugyanis eredetileg Wallis (Valais) kantonból származik a raclette sajt, ami francia nyelvű kanton. A raclette szó ugyanis a francia racler, azaz kaparni igéből ered. Wallisból 1812-es az első írásos emlék. Arrafelé jellemzően fél korong sajtot sütnek, azaz nem a szeletelt változatot.

A raclette sajt tehéntejből készül, a wallisi a mai napig friss tejből. Zsíros, könnyen olvadó sajt, ami 25-40 cm átmérőjű tömbben készül, magassága 6-7,5 cm közötti, súlya pedig 3,5-7,5 kg. Zsírtartalma 46-55 % közötti. Kérge száraz, maga a sajt könnyen szeletelhető és nincs, vagy alig van benne lyuk.

Addig kell sütni, olvasztani, amíg elkezd buborékozni. További sütés esetén már elkezd kiválni a zsír belőle. Hagyományosan héjában főtt kisebb szemű krumplival, savanyú uborkával és gyöngyhagymával eszik. 

Nemrég (2013. januárjában) volt egy nagy raclette kóstoló-teszt Wallis egyik 2.200 méter magasan fekvő síterepén. Ahhoz, hogy reprezentatív felmérésnek nevezhessék, 240 emberrel kellett kóstoltatniuk. Az össze eredmények nagyjából 4,6 között mozogtak (1-6-ig skálán), azonban az átlagos nagyon különböző értékelések adták ki. Az Emmi Kaltbach nevű sajtjának 4,7-es átlaga 1,5-ös és 6-os értékekből keletkezett. Ez egy elég erőteljes, jellegzetes ízű sajt, ezért ennyire megosztó.

Fotó innen

A raclette sajt népszerűségét mutatja, hogy kb. 14 ezer tonna készül belőle évente, ebből 2 ezer tonna wallisi raclette sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése