2014. december 5., péntek

Hol a legolcsóbb a benzin?

Seit gestern beträgt die Differenz an BP-Tankstellen (Bild: Zürich Wiedikon) 17 Rappen zwischen Diesel und Bleifrei 95.
Fotó innen


Az elmúlt évek folyamatos áremelése után az utóbbi időben némiképp csökkent a benzin ára. Az olajárak az elmúlt 12 hónapban 37%-kal csökkentek, épp ideje volt, hogy legalább jelzésértékűen kövesse a benzinár ezt a trendet. Természetesen Svájcban is van különbség a benzinkúthálózatok és azon belül az egyes benzinkutak által alkalmazott árak között, elhelyezkedéstől, közelben lévő konkurrenciától függően.

A 20min.ch szerkesztősége dec. 2-án feltérképezte az országot és az aznapi árakat feltüntette egy térképen. Megállapították, hogy a legkedvezőbben a Mini-Prix kutakon lehet tankolni. Nem csoda, hiszen cégfilozófiájuk, hogy a legközelebbi konkurrensnél 2 rappennel olcsóbbnak kell lenniük. Legkedvezőbb áruk 1 liter 95-ös benzinért 1,46 frank. Igaz, hogy állításuk szerint ezen már gyakorlatilag semmit nem keresnek. A szintén a legkedvezőbbek közé tartozó Ruedi Rüssel kutakat is ugyanez a cég működteti. Zürichben (Sihlfeld) ennek a kútnak a legkedvezőbb benzinára 1,59 frank.

Kérdés persze, hogy mennyire éri meg elautózni egy olyan benzinkútig, ahol kedvezőbben lehet tankolni. A cikkíró számítása szerint a literenként 3 rappen-nyi különbség 50 liter tankolása esetén 1,5 frank megtakarítást jelent, ami egy liter olcsóbb benzin árának felel meg. Ha egy újabb autó 6,24 l/km-es átlagfogyasztását nézzük, akkor ezzel az 1 liternyi megtakarítással kb. 17 km-t lehet autózni. Tehát valójában csak igen kis távolságot (néhány km-t) érdemes megtenni az olcsóbb benzinért, mert azonnal el is használjuk az úton azt a benzint, amit a megtakarított pénzen tankoltunk. Nem is beszélve a kocsi kopásáról, az időnkről és a környezet terheléséről.

Ezen a linken az összes benzinkút benzinára megtalálható. Kanton és helységnév szerint is lehet keresni. Ezen a linken pedig a különböző országok benzinárai láthatóak.

Az autósok - és a bevásárlóturisták - paradicsoma a Graubünden kantonban, az osztrák határhoz közel fekvő Samnaun település, ami 1892 óta vámmentes övezet, az egyetlen az országban. Státuszát annak köszönheti, hogy akkoriban csupán Ausztria felől volt megközelíthető és a tiroliakkal folytattak élénk kereskedelmet. A Samnaunban beszélt nyelv is egyfajta tiroli dialektus, ellentétben a környéken használatos rétoromán nyelvtől. 1912 óta Svájc felől is épült Samnaunba vezető út, de mivel ez a környék a vámmentesség miatti idezarándokló bevásárlóturistákból él, vámmentességét a mai napig megőrizhette. Itt a mérés napján 1,29 frank volt egy liter 95-ös benzin. A benzinkutak 8-20 óra között vannak nyitva, de legtöbbjüknél záróra után is lehet tankolni, kártyás fizetéssel. A benzinen kívül 50 top márka üzlete is vonzza a vásárlókat, akik számára az ingyenes parkolás is biztosított (ez igazán ritkaság Svájcban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése