2014. december 17., szerda

Adni, adományozni jó!

Flüchtlingslager Zaatari in Jordanien
(Photo credit should read KHALIL MAZRAAWI/AFP/Getty Images)
Menekülttábor Jordániában - Fotó innen
Adni jó. Sokszor jobb mint kapni. Karácsonykor adunk a legtöbbet. Ajándékot, időt, figyelmet, szeretetet. A megajándékozott fél reakcióján azonnal le is tudjuk mérni, hogy mennyire találtuk el az ízlését, kívánságát, vágyát.

Karácsony táján többen is apellálnak adakozó kedvünkre. Az adományozás legalább annyire jó dolog, mint az ajándékozás, csak éppen nem látjuk azokat a rászorulókat, akik számára pénzt vagy egyéb anyagi javakat ajánlunk fel. Svájcban rengeteg közhasznú alapítvány közül tudnak választani a segíteni szándékozók. Ráadásul létezik egy olyan minősítő szervezet, amelynek tagjairól 100%-osan tudható, hogy a pénz valóban oda megy, ahová kell, vagyis ahová ígérik, hogy megy. Ez a szervezet a Zewo (Schweizerische Zertifizierungsstelle für gemeinnützige, Spenden sammelnde Organisationen), mely rendszeresen ellenőrzi, hogy a közhasznú szervezetek tényleg jól bánnak-e a rájuk bízott anyagi eszközökkel. Elődje 1934-ben alakult, a tanúsítvány (Zewo Gütesiegel) pedig 2001 óta létezik.

A Zewo honlapján tippeket is adnak az adományozóknak:
  1. előszöris gondold át, hogy milyen ügyet támogatnál szívesen (betegek, idősek, állatok, emberi jogok stb.)
  2. ne aprózd el az adományozásra szánt összeget, inkább csak 1-2 szervezetet támogass, így hatékonyabb
  3. ha már döntöttél, lehetőség szerint maradj ugyanannál a szervezetnél és ne váltogasd időről időre, mert az megnöveli az adománygyűjtő szervezet marketingköltségvetését, ha minden évben új adományozókat kell találnia
  4. ne hagyd magad nyomás alá helyezni és ellenőrizd, hogy az adott szervezet minősített adománygyűjtő-e (a honlapon fent van azoknak a szervezeteknek a listája, akiktől megvonták a minősítést és külön lista is készült azokról, akiket nem ajánlanak)
  5. amennyiben egy külföldi gyerek számára gyűjtenek, inkább egy projektet támogass, mert egy személy támogatása feszültséget kelt az adott közösségben

A Zewo közvéleménykutatást végzett 440 tagja körében, amiből kiderül, hogy a svájciak igencsak adakozó kedvűek, ha a bajba jutottakról van szó. A felajánlott összeg évről évre egyre magasabb. 2013-ban 1,7 milliárd frankot adományoztak (ebből 1,1 milliárd Zewo által minősített szervezethez került), ami azt jelenti, hogy ha minden egyes Svájcban élő ember felajánlott volna pénzt, akkor fejenként 207 frankot adtak volna.

Tulajdonképpen a valóság nem is áll messze ettől. A svájci kultúrában nagyonis benne van az adományozás. A 60 év fölöttiek 80%-a adományoz rendszeresen, de a 15-19 év közöttiek 20%-a is gondol a rászorulókra. Egy ruhabörzén láttam gyerekeket, akik a már nem használt játékaikat árulták és kitettek egy lapot, amiből látszott, hogy a bevételt melyik szervezetnek fogják adni (UNESCO, WWF).

Nemrég járt nálunk a Vöröskereszt egy aktivistája. Nem volt erőszakos, viszont nagyon ügyesen terelte a beszélgetést. Megkérdezte, hogy havonta mekkora összeget tudnék nélkülözni? Ezt felszorozta 12-vel és megdöbbenve mondta, hogy az nagyon sok (10x12 frank), így végül lealkudta évi 50 frankra. Szóval neki köszönhetően én is javítom a statisztikát.

Grafikon innen

Az összes adomány 55%-a az országban maradt. Svájcban is vannak támogatásra szoruló emberek, intézmények. A legtöbb pénz (24%) 2013-ban az egészségügy területére vándorolt, mégpedig olyan szervezetekhez, melyek fogyatékosokkal, szenvedélybetegekkel foglalkoznak. A második legnagyobb összeg szociális célokra ment (17%), 10%-kal pedig a környezetvédelmi és állatvédő szervezeteket támogatták.

2009 óta minden év karácsonya előtti héten megrendezi az SRF3 (Schweizer Radio und Fernsehen) a Glückskette nevű szevezettel közösen a Jeder Rappen zählt (Minden rappen számít) nevű nagy sikerű adománygyűjtő akcióját (korábbi poszt erről a témáról itt). Mindig egy konkrét célra gyűjtenek, ami évről évre változik. 2009-ben pl. a malária áldozatai számára gyűlt össze több mint 9 millió frank. Idén a menekültek részére gyűjtenek. 2013-ban összesen 50 millió ember menekült el a konfliktusok, háborús helyzetek elől lakhelyéről, közülük 17 millióan a hazájukat is elhagyták. A 2. világháború óta nem volt ilyen magas ez a szám. A menekültek fele gyerek.

Fotó innen

Az idei év rekord adománya az egyik leggazdagabb svájcitól érkezett. A most 79 éves Hansjörg Wyss 120 millió dollárt adományozott az ETH Zürich és az Universität Zürich számára, egy interdiszciplináris kutatóintézet létrehozására és működtetésére. Az intézet az ő nevét fogja viselni.

Azok számára, akik még nem döntötték el, hogy mely szervezet számlájára fizessenek adományt, van egy gyűjtőoldal (Swissfundraising), ahol a különböző nonporofit szervezetek listája található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése