2014. november 20., csütörtök

REGA - a "piros angyal"

Fotó innen


Ez a meghatározás tőlem származik és felettébb önkényes, de annyira természetesen jött és maradni is akart, ezért hát használom. Ihletője fejemben a "sárga angyal", a Magyar Autóklub autósegély szolgáltatása. A kapcsolatot a segély hozta létre.

A REGA ugyanis Svájc - sokáig egyetlen, de feltétlenül a legnagyobb, szinte kultikus - légi mentőszolgálata, 1952 óta. Piros mentőhelikoptereire az ország bármely pontján számíthat a bajba jutott síelő, hegymászó, balesetet szenvedett autós, de az Alpok egyébként nehezen megközelíthető legelőin ragadt sérült, beteg, esetleg elhullott tehén is.

A Svájcban élők, különösen a téli sportokat űzők számára szinte kötelezően beszerzendő a tagság. A REGA egy közhasznú privát alapítvány, ami a támogatásokból tartja fenn magát. Jelenleg több mint 2,5 millió támogatója van. A családi állapottól, jobban mondva mérettől függő támogatói díjak vannak: egy fő számára az éves támogatói díj 30 frank, egy többgyerekes család pedig 70 frankot fizet, csakúgy, mint a szarvasmarhatenyésztők.

Ezért az éves támogatói díjért cserébe a REGA vállalja, hogy amennyiben szükséges a kivonulásuk és a betegbiztosító (Krankenkasse) vagy a balesetbiztosítás (amit egyébként minden munkáltató köteles megkötni alkalmazottaira) nem fedezi a mentés költségeit, ők átvállalják. Ez pedig nem kis összeg, ugyanis egy átlagos mentés 39 percig tart, költsége 3.000-3.500 frank.A REGÁ-nak 17 mentőhelikoptere és 3 jet-je van az ország különböző pontján fekvő bázisain. Ezek legkésőbb a hívástól számított 5. percben a levegőben vannak és 15 percen belül kiérnek a helyszínre.  A pilótán kívül egy orvos és egy mentős foglal helyet bennük. 2013-ban közel 14.000 bevetésük volt. Télen a síparadicsomokban - sajnos - gyakori vendégek.

A REGA 2012 óta erős konkurenciával néz szembe, ugyanis a svájci autóklub (TCS) is beszállt a versenybe. Nemigen örülnek neki, mivel így sem teljesen kihasznált a kapacitásuk.

Nemrég sokat cikkeztek a REGA vezetőjének fizetéséről, ami igencsak magas, évi 500 ezer frank, bónusszal együtt. Ő maga teljesen korrektnek tartja, mivel - állítása szerint - 30%-kal alacsonyabb, mint az üzleti szférában, tekintettel arra, hogy mégiscsak egy közhasznú alapítványról van szó.

A REGA neve Schumacher eltűnt és a külföldi médiának 60 ezer frankért felajánlott aktájával kapcsolatban is sokszor szóba került. Egy REGA alkalmazott (csoportvezető) volt ugyanis a tettes ...

Ezzel együtt a REGA egy nagymúltú és valóban hasznos (mi több, közhasznú) tevékenységet folytató alapítvány, szolgálataira minden Svájcban élő ember számíthat, akkor is, ha külföldön érte őt a baj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése