2014. október 16., csütörtök

Új írássztenderd várható

Fotó innen

A kézírás nagyon fontos eszköze a hallottak, a tanultak és a gondolatok lejegyzésének. Ugyan a számítógép elterjedése miatt sok helyen (pl. az USÁ-ban) már alsó tagozatban kiszorulóban van, de mind megtanulása, mind alkalmazása sok előnnyel jár az agy aktivitásának ösztönzésében. Bizonyított tény, hogy több agyi terület aktiválódik akkor, ha kézzel írunk le valamit és a tanulási folyamat is könnyebb általa. Más vizsgálatokból az derül ki, hogy a kézzel írók kreatívabbak, jobban kommunikálnak és precízebbek.

A kézírás sztenderje, azaz az az írásmód, amit az iskolában tanítanak, koronként és földrajzi területenként változó.

Magyarországon 1934 és 1956 között volt hivatalos írássztenderd a Luttor- féle zsinórírás, ami körformára épülő egyenletes vastagságú, sodrott zsinórra emlékeztető, árnyékolatlan vonalakkal alakított,  90 °-os állóbetűkből összetevődő írás. Már 1945-től megszaporodtak az ellene felhozott bírálatok, mivel túlságosan mesterkéltnek és az egyéniesítések miatt olvashatatlannak tartották. Az 1956-os egységes tanterv keretében kiadott abc-s könyv révén a c-kötéses egyszerűsített álló írást vezették be. 

Svájcban 1947-ben debütált a zsinórírás, népszerű helyi nevén a Schnüerlischrift és a 21 német nyelvű kantonból 15-ben máig ezt tanítják. Egy felmérés szerint a kantonok és a tanárok többsége is új írássztenderdet szeretne. A zsinórírást ugyanis töltőtollra találták ki, azért vannak benne bizonyos hurkolások és kötővonalak, hogy a tinta túlfolyását megakadályozzák. Ma már azonban többnyire golyóstollal írnak a gyerekek, ezért fölösleges egy ilyen hurkolásokra épülő írás. 

Helyébe az ún. bázisírás (Basisschrift) lépne, amit a most 91 éves svájci "írás-designer" és grafikus,

Luzerner Basisschrift mit den unverbundenen Formen, wie sie die 1.-Klässler lernen, und den Verbindungen, wie sie 2.-Klässler erarbeiten.
Kép innen


Cikkek itt, itt, és itt németül, itt egy kis riportfilmben interjú Herr Meierrel is, magyar cikkek pedig itt és itt.

1 megjegyzés:

  1. A francia részen más a kézírás képe, nekem elég nehéz megtanulni, de a gyerekek miatt kénytelen vagyok. Itt összekötve írnak a kezdetektől fogva, persze 4-5 évesen csak a betűket írták le külön, de nem alkottak belőlük szavakat.

    VálaszTörlés