2014. október 15., szerda

Nyugodjon békében, gyémántként ...

Diamantbox
Fotó innen

Az elhunytakat ezekkel a szavakkal bocsátják utolsó útjukra - Nyugodj békében! Egy 2003-ban alapított és mára 18 országban jelen lévő svájci cég szolgáltatásának köszönhetően ez újfajta módon valósulhat meg. Mesterséges gyémántot már az 1950-es évek közepétől elő lehet állítani. Mivel az emberi test 18%-a szénmolekulákból áll és mint tudjuk, a gyémánt is ugyanezekből az atomokból jön létre, tulajdonképpen logikus, hogy az emberi hamvakból is elő lehet állítani gyémántot. A hamvasztás után még mindig marad 2%-nyi szénatom a hamvakban, amit az Algordanza cég gondosan elkülönít a többitől. Összesen 500 g-nyi hamura van szükség, ebből 4 gyémánt készíthető, 0,4-től 1 karátosig.

Egy különösen komplex eljárás során, rendkívül magas hőmérséklet (1.482 C fok) és nyomás hatására a szénatomokból grafit keletkezik. Ez a tiszta grafit lesz a gyémánt, mint örök emlék és "nyughely" alapanyaga. Belehelyeznek egy apró gyémántkristályt, ami - csakúgy, mint a kagyló és a gyöngy esetében - katalizálja a növekedési folyamatot. Erre épül rá atomonként - továbbra is magas hőmérsékleten és nagy nyomás hatására - a grafitatomokból a gyémánt. A kívánt mérettől függően több nap, esetleg hét is lehet az előállítási folyamat. A vállalási időt az előzetes vizsgálatok alapján tudják csak megadni, de általában 4 és 8 hónap között van, a komplex folyamat miatt.

Az ilymódon elkészült mesterséges gyémánt színe a fehértől a kékig terjedhet, az elhunyt hamvaiban található bór mennyiségétől függően.

Az alapár 4.259 frank, ami tovább növekszik a kívánt karáttól és csiszolási módtól függően. Ezért az árért egy nyers mesterséges, vagy ahogy ők hívják, megemlékezési gyémántot (memorial diamond, Erinnerungsdiamant) készítenek. Leírásuk szerint ez az ár megegyezik egy hagyományos temetés és sírhely bérleti díjával, viszont ebben az esetben egy nagyon személyes, örökké tartó, generációkon át tovább örökíthető emlékről van szó. 

 

Első hallásra bizarr ötlet, de valóban sokkal szebb és személyesebb, mint a hagyományos "örök" nyugalomba helyezés. Európában a németek, Ázsiában pedig a Japánok fordulnak előszeretettel ehhez a megoldáshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése