2014. október 13., hétfő

Kötelező az egészségbiztosítás, de ...

victoria Krankenversicherung
Kép innen

Svájcban a lakbér melletti másik nagy elkerülhetetlenül kifizetendő tétel az egészségbiztosítási - vagy ahogy itt hívják - betegbiztosítási díj. Mindenki számára kötelező, személyenként megkötendő és fizetendő. Visszamenőleg is, ha esetleg külföldiként nem érkezésünk első napján kötöttük meg. A díjtétel teljes mértékben független a biztosított jövedelmétől (egy cégvezető ugyanannyit fizet a kötelező alapbiztosításért, mint egy segédmunkás) és nem is abból kerül levonásra a munkáltató által. Leginkább talán a casco biztosításhoz hasonlítható.

Nagy üzlet a betegbiztosítás, közel 100 biztosítótársaság (Krankenkasse, Krankenversicherer) foglalkozik vele. A választáskor sokféle szempontot érdemes figyelembe venni, elsőként, hogy a kiszemelt biztosító aktív-e a mi kantonunkban, de ez csupán technikai kérdés. Magán- és állami biztosítót egyaránt lehet választani. A biztosítási díj a választott biztosítóintézettől, a lakhelytől és a biztosítás típusától, valamint az önrész (franchise) mértékétől függ. A biztosítók 3 korcsoportot különböztetnek meg: gyerekek 18 éves korig, fiatal felnőttek 19-25 éves kor között és 25 év fölötti felnőttek. A biztosítás magában foglalja a beteg-, baleseti- (ha nincs külön baleseti biztosító) és anyasági ellátást, az orvosi kezeléseket és gyógyszerellátást, fogászati ellátásra ugyanakkor nem jogosít (arra lehet külön kiegészítő biztosítást kötni). 

Az önrész felnőttek esetében min. 300, max. 2.500 frank, gyerekek esetében akár 0 frank is választható. Minél magasabb önrészt vállalunk, annál alacsonyabb a havidíj. Amennyiben az orvosi költségek és az orvos által felírt gyógyszerek számláinak összege az adott évben eléri az önrész mértékét, az ezen felüli számláknak már csak a 10%-át kell fizetnünk (de felnőttek esetében max. 700 frankot, gyerekek esetében pedig max. 350-et). Ezek az összegek nagyon magasnak tűnnek, de valójában igen hamar össze lehet gyűjteni (egy doboz antibiotikum 60-70 frank). A 10% költségviselés (Selbstbeteiligung) alól egyedül a szülés képez kivételt, de csak abban az esetben, ha komplikációmentes, az ugyanis már betegségnek minősül.

Amennyiben fiatalok és egészségesek vagyunk, megkockáztathatjuk a legmagasabb önrészt, mert az évi esedékes nátha, influenza és hasonló kisebb betegségek vizitdíja és gyógyszerköltsége úgyis az önrészen belül marad, még ha alacsonyabb is az.

Példaként nézzünk néhány díjtételt: 1.500,- frankos éves önrésznél a havidíjak 185-335 frank között mozognak; 2.500,-frankos éves önrésznél pedig 153-275 frank között, attól függően, hogy melyik biztosítótársaság melyik fajta biztosítását választjuk. 

A legtöbb ügyféllel rendelkező betegbiztosító a CSS és a SWICA, de ha valaki a minősítésük alapján kíván választani, ezt a listát érdemes tanulmányoznia.

Svájc "gazdag" ország, magas életszínvonallal és keresetekkel, azonban itt is probléma a szegénység. Olyannyira, hogy a 8 millió lakosból közel 500 ezren nem tudják fizetni a betegbiztosításukat. Pontosabban ennyien nem fizetik, azt pontosan nem lehet tudni, hogy hányan vannak azok, akik nem akarják. Tartósan azonban nem tartható fenn ez az állapot, ugyanis aki nem fizeti, az némely kantonban hivatalos, máshol nem hivatalos fekete listára kerül. 

2012. elejéig az volt a gyakorlat, hogy az, aki nem fizet, egyszerűen nem részesülhetett semmilyen egészségügyi ellátásban, azonban mivel több esetben drámai helyzet alakult ki az ellátás nélküli betegek életében, a szövetségi parlament módosította a törvényt. Azóta sürgősségi esetben ellátást kaphatnak a nem fizetők is, a költségek 85%-át pedig az illetékes kanton fizeti meg. A kieső biztosítási díjakat természetesen utólag meg kell téríteni, a biztosító azonban ennek csupán a felét utalja vissza a kantonnak, azaz minden esetben jól jár.

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy 2012-ben a lakosság 22%-ának okozott állandó problémát a betegbiztosítási díj kifizetése (piros oszlop), még további kb. ugyannyi %-nak alkalmanként volt nehéz előteremteni a biztosítási díj összegét.

A biztosítási díjak azonban évről évre nőnek, 2015-ben - kantononként eltérő mértékben - 3 és 6% között. Talán nem véletlen a sok kocogó, túrázó, egyéb sportot űző, bioélelmiszereket előnyben részesítő ember, akik ha másért nem, legalább a magas egészségügyi költségek miatt megértették a prevenció jelentőségét.


  1. Grafikon innen

Vonatkozó cikkek itt, itt és itt.

1 megjegyzés:

  1. Egy kérdésem lenne, ami lehet nem vág 100%-ig ide.. Talán ezen a blogon olvastam hogy van egy genfi magyarokat segítő egyesület, vagy konzulátus. Nem emlékszem pontosan. Szeretném megkapni az elérhetőségüket. Krankenkasse kötés ügyében keresném őket. Kérem amennyiben tud valaki segíteni írjon a vilagabo@gmail.com email címre. Schöne Tag!

    VálaszTörlés