2014. október 29., szerda

Az egy háztartásra eső átlagjövedelem

Grafikon innenMost látott napvilágot a statisztikai hivatal (Bundesamt für Statistik) 2012-es adatokon alapuló kimutatása arról, hogy mennyi az egy háztartásra eső havi átlagjövedelem és mire megy el a bevétel. Mivel átlagról van szó, a multimilliomosok jövedelme ugyanúgy szerepel benne, mint a bevándorlási háttérrel rendelkező mosogatófiúé vagy a nyugdíjasoké, ezért a háztartások 60%-a nem éri el ezt a havi bevételt.

Ilymódon egy svájci (Svájcban élő) család havi levonások utáni átlagjövedelme egész pontosan 7.112 frank. Ebben minden benne van, az egy háztartáson belül élő összes családtag összes jövedelme, a 13. havi fizetéstől kezdve a nyugdíjon és a szociális juttatásokon keresztül a kamatokig.

A statisztikából kiderül, hogy a nettó jövedelem 77%-át áruk és szolgáltatások megvételére fordítják a háztartások, a lakás és energiaköltségek pedig 21%-ot tesznek ki, ezzel a legnagyobb tételt képviselik a háztartások költségvetésében. Tovább bontásban élelmiszerre (638 frank) és közlekedésre kb. 10%-ot költenek.

Az összlakosság jövedelmének túlnyomó többségét a munkából származó jövedelem teszi ki, egész pontosan a bruttó (levonások nélküli) jövedelmek 75%-ában. A nyugdíjak és a szociális juttatások 18%-át teszik ki az össz jövedelemnek, míg csak minden 7. háztartásnál haladja meg a vagyon utáni jövedelem a háztartás bevételeinek 5%-át.

Azt is megtudhatjuk, hogy a bruttó jövedelemből milyen kötelező levonások jönnek le. Átlagosan 2.950 frankról van szó havonta, ennyivel kevesebbet kap kézhez egy átlag háztartás. Ez a bruttó jövedelem 29%-a. A legnagyobb tételt az adó jelenti (12%), ezt követi a szociális biztosítások csoportja (Sozialversicherungsbeitrag, 10%, úgymint nyugdíj-, baleset- és munkanélküliségi biztosítás), majd a kötelező betegbiztosítás díja (Krankenkassenprämien) 5,5%-kal.

A kiadások és levonások után átlagosan 1318 frank megtakarítása marad egy átlag háztartásnak. Az 5.000 franknál kevesebb havi bevétellel rendelkező háztartásokban azonban nemhogy félretenni nem tudnak, hanem több a kiadásuk, mint a bevételük. Ezen háztartások 57%-ában nyugdíjasok élnek, akik kiadásaikat korábbi megtakarításaikból tudják csak finanszírozni. Nem csoda, hogy nyugdíjas éveiket sokan (7%, nem számítva azokat a bevándorlókat, akik nyugdíjbavonulásuk után visszaköltöznek hazájukba) olyan országokban töltik, ahol alacsonyabb költségszínvonal van (tehát gyakorlatilag bárhol máshol). Az átlagos nyugdíj ugyanis 2.026 frank egyedülállók részére (a max. 2.340 frank), házaspárok részére pedig 3.361 frank (max. 3.510).

Vonatkozó cikkek itt, itt és itt.1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes cikk volt. Köszi.
    Bevallom, engem meglepett a viszonylag alacsony átlag. Magasabb számot tippeltem.
    Az utolsó bekezdés pedig nagyon elgondolkodtató.

    Ismerősök mondták, hogy akinek nem elégséges a nyugdíja, az a Gemeindétől kérhet nyugdíjat kiegészítő támogatás, taxi csekket, stb.

    VálaszTörlés