2014. október 30., csütörtök

Alulképzett munkaerő

A kereslet-kínálat kényes egyensúlyának megtalálása az élet minden területén nehéz - ha nem egyenesen lehetetlen - feladat. Így van ez a munka világában is, amire kihatással van a gazdasági helyzet és az oktatási rendszer, valamint a demográfiai trendek is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy adott időpillanatban meghozott döntés leghamarabb egy évtized múltán érezteti hatását, de több évtizeden át is kihat. Az egyensúlytalanságnak pedig komoly következményei, anyagi vonzatai vannak, mind a munkavállalók, mind a munkaadók részéről, végső soron pedig a gazdaság számára.

Vagyis, ha én ma 14 évesen úgy döntenék, hogy bútorasztalos szeretnék lenni és ilyen irányú képzést választanék, akkor ennek következményei egy életen át elkísérnek. Ha szerencsém van, bútorasztalosként tudok dolgozni, ha nincs, akkor csak takarítóként. Ebben az esetben túlképzett lennék. Előfordulhat olyan szituáció is, hogy egész más szakmához támad kedvem, vagy csak más szakmában találok állást, amihez vagy meg tudom szerezni a kellő képesítést, vagy nem. Ha viszont bútorrestaurátorként alkalmaznának valahol, akkor egyértelműen alulképzett lennék (bár ez a példa egy kicsikét sántít).

Az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO (International Labour Organization) 24 európai országban végzett felmérése szerint (skills mismatch in Europe) a gazdasági válság kezdete óta megnövekedett azok száma, akik túlképzettek egy adott munkakörben (2002 és 2012 között 3,6%-kal). Ez azt jelenti, hogy a növekvő munkanélküliségnek köszönhetően egyre többen szorulnak rá arra, hogy képzettségük alatti munkakört vállaljanak. A felmérés szerint ez frusztrációhoz és gyakori munkahely-változtatáshoz vezet.

Ezzel egyidejűleg 9%-kal csökkent azok száma, akik nem elég kvalifikáltak az általuk betöltött munkakörhöz. A vizsgált európai országok közül 9-ben az összes munkavállaló több mint negyede nem megfelelően képzett. Közéjük tartozik Svájc is, 30%-nyi alulképzett munkavállalóval, míg csupán 5,7%-uk túlképzett. A munkavállalók arról számoltak be, hogy nehézséget okoz számukra a megfelelően képzett munkaerő megtalálása, elsősorban a gyors technikai fejlődésnek köszönhetően. Érdekesség, hogy a nők és a fiatalok az átlagnál nagyobb mértékben tartoznak a túlképzettek közé, valószínűleg a náluk gyakrabban előforduló részmunkaidős munkavégzés miatt.

Egy mai cikkben - a bevándorlás korlátozását célzó újabb népszavazás kapcsán - az illetékes miniszterasszony ismét kifejtette, hogy a svájci gazdaság erősen rá van utalva a külföldi munkaerőre. Ma már elsősorban a magasabb képzettségűekre ...

2 megjegyzés:

 1. Ezzel tegnap a rádió is foglalkozott.
  :)
  Jó téma.
  Engem még mindig zavar itt az a sok nő, akik az általunk inkább férfi szakmának ismert területeken dolgoznak. Ma jöttek kicserélni az egyik redőnyt, és egy kislány (ca.16 éves) volt a mesterrel. :(
  Furcsa.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem tudtam még megszokni a hagyományosan férfiak által uralt szakmákban a női munkaerőt :)

   Törlés