2014. szeptember 7., vasárnap

Tyúk, mint haszonállat és mint házikedvenc

Fotó innen
A tyúk azon kevés állatok egyike, ahol a nőstény jobban jár, mint a hím. A természet többnyire a hímeket ruházza fel mindenféle extra erővel és látványos vonzerővel. Itt sem a természet gondolta meg magát, hanem az embernek köszönhető, hogy a tojásból kikelő apró kiscsibe jobban teszi, ha nőnemű, ha a világból többet is látni szeretne, mint a tojás belseje (na jó, többségük így sem lát sokkal többet, de legalább hosszabb ideig).

Mert hát lássuk be, kakashússal ritkán találkozunk a hentesnél. Persze, néhány ínyencség készül belőle, de húsa alapvetően túl rágós. Arról nem is beszélve, hogy tojást sem tojik. Márpedig a tyúk másik nagy haszna a húsán kívül az, hogy tojással lát el bennünket.

A tyúkok egy részét, azaz bizonyos fajtákat a húsúkért (Fleischhuhn, Masthuhn), másokat tojásukért (Legehuhn) tenyésztik. Amelyik sok tojást tojik, annak soványabb a húsa, amelyik jó húsú, az keveset tojik. Svájcban az a gyakorlat (talán máshol is), hogy miután kikelnek a csibék a tojásból, külön választják a hímeket a nőstényektől és a hímeket néhány órával azután, hogy meglátták a napvilágot, elpusztítják - manapság már széndioxid segítségével. Ez a tömeges gyilkosság nem tetszik az állatvédőknek, sőt, tulajdonképpen senkinek sem, csak éppen az embereknek nincs róla tudomása. Pedig - egyedül Svájcban - évente 2,2 millió elpusztított kiscsibéről van szó.

Egy német cég olyan hibrideket tenyésztett ki, melyeknél a nőstényekből tojó, a hímekből húst adó baromfi lesz. Igaz, hogy nem annyira hatékony a tenyésztésük, mert egyik paraméterben sem olyan jók, de tenyésztésükkel nem kell a hímnemű kiscsibéket megölni (a tv riportfilmje itt nézhető meg).

Egy húsáért tenyésztett hagyományos tyúk 4 hét alatt éri el a vágósúlyt. Ennek az új hibrid fajtának, a Lohmann Dual-nak a tyúkja 6 hét alatt éri el maximális súlyát, ami 50%-kal több táplálék mellett is alacsonyabb, mint a hagyományosé (3,2 kg helyett csak 2,3 kg). Egy jól teljesítő tojótyúk évente 300 tojást rak, míg az új hibrid csak 250-et. A hagyományos tenyésztők nem nézik jó szemmel, mert nem gazdaságos a tenyésztés, a kiscsibék megöléséről meg az a véleménye egyiküknek, hogy a haszonállat sorsa előbb-utóbb úgyis ez.

A Coop, ahol egyébként is nagy hangsúlyt kapnak a bio termékek (bio ruházati termékeik is vannak), szintén értelmetlen "tömeggyilkosságnak" tartja a kiscsibék elpusztítását, ezért 2-féle módon is felkarolta a témát. Egyrészt az ETH (Zürich neves egyeteme) falai között folyó 4 kutatást támogat projektenként 250.000 frankkal, melyek közül az egyik arra irányul, hogy olyan tyúkfajtát találjanak, amelyiket húsáért és tojóképességéért (Zweinutzungshuhn) is érdemes tenyészteni. Talán azért, mert a Lohman Dual szülőatyjaként tekinthető német cég elég embertelen körülmények között tartja tyúkjait és időnként szörnyszülöttek is létrejönnek a keresztezések következtében.

Másrészt pedig a fent említett Lohmann Dual fajtából 5.000 db-ot elhelyeztek biogazdáknál. A boltokban értelemszerűen egy kicsit drágábban kapható a húsuk és tojásuk is. Ha valakit érdekel, a biotermékek között keresse, a tojások július óta kaphatóak (20 hét után kezdtek el tojni az új tyúkok). A Coop úgy gondolja, hogy a környezettudatos fogyasztók hajlandóak lesznek többet fizetni a jó cél érdekében - 19,90 frank/kg. A projekt egyelőre még teszt jelleggel fut, és ha a Coop számításai beválnak, akkor talán a kezdeti 5.000 szárnyasnál többel folytatódik a csibementő-program.

Aztán mire ezek a tyúkok is kiöregednek, újabb projektbe kezdhet a Coop, ugyanis a gyakorlat az, hogy a kiöregedett tyúkokat is megölik. Ez a vedlés eljövetelével esik egyidőbe, amikor tojásuk már nem felel meg az élelmiszerláncok elvárásának. Nem minden kantonban van ez így. St. Gallenben pl. ilyenkor levágják őket és leveshúsként még eladhatóak, a szomszédos Thurgauban azonban a jogszabály szerint ezek a tyúkok már nem végezhetik levesben. Ezért az ottani gazdák vagy kiviszik őket a közeli Németországba, hogy ott vágassák le őket, vagy elgázosítják őket. 

Szerencsére találtak már maguknak lelkes patrónust. A Tierhilfe Schweiz (állatvédők) már 4.000 kiöregedett tyúkot mentett meg és talált új otthont számukra. Nyáron egy gazda 2.000 tyúkjától akart megszabadulni, de mivel nem akarta elgázosítani őket, felajánlotta az állatvédőknek. Néhány nap alatt el is keltek: magánházaknál és biogazdáknál kapirgálnak azóta. Mivel az ő húsuk már elég rágós és jóval egyszerűbb a konyhakész húst megvenni a boltban, elsősorban házikedvencként folytatják karrierjüket. Mert mennyire hangulatos, ha a kert végében egy-két tyúkocska káricsál ... :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése