2014. augusztus 20., szerda

Lottólázban ég az ország

Logo Sport-Toto
Fotó innen

Lottózni vagy nem lottózni, ez itt a kérdés. Ma estig 1,5 millió kitöltött 6-os lottószelvénnyel számol a lottótársaság (Swisslos). Csak emlékeztetőül: az ország 8,16 millió lakossal rendelkezik, azaz gyakorlatilag minden család kitöltött egy szelvényt.

A tét ugyanis nagy, nem kevesebb, mint 43,5 millió frank! Ilyen magas még soha nem volt a jackpot a svájci lottó történetében. Az első lottóhúzásra egyébként 1970. január 10-én került sor. Ez annak köszönhető, hogy már 40 egymást követő alkalommal nem volt telitalálat. Hetente kétszer van lottóhúzás, szerdán és szombaton este. Az előző húzásnál, amikor 39,5 millió frank volt a tét, 1,1 millió szelvényt töltöttek ki a szerencsejátékosok és még így sem sikerült senkinek mind a 6 számot eltalálnia. Egy átlagos lottóhúzás alkalmával 200.000 szelvényt játszanak meg.

A lottózás kezdetén még csak hetente egyszer, szombatonként volt lottóhúzás és minden egyes szelvényt, a papírformátumút, egyesével át kellett nézni. Ezért csak hétfőre volt eredmény. Ma már a lottóhúzás után 1 órával megtudják a játékosok, hogy rájuk mosolygott-e Fortuna. 

A legtöbb szelvény 1990. augusztusában futott be a lottótársasághoz, a 18 milliós jackpot 4 millió szelvényt eredményezett. El lehet képzelni, hogy a szelvények ellenőrzői papírtengerben úsztak. Akkor még 1:8,1 millióhoz volt a telitalálat esélye. 2013 óta, amikoris a 45 számot 42-re csökkentették, jelentősen javultak az esélyek. Már csak 1:5,2 millióhoz ...

Rögtön meg is ugrott a telitalálatok száma - ez év elején 3 hónap alatt 4 is akadt belőlük. A lottótársaság már kezdett aggódni, hogy így soha nem fog összegyűlni normális (vonzó) összeg a jackpotban, ha ilyen gyakran van telitalálatos szelvény. Jó kapcsolataik lehetnek az égiekkel, mert imáik meghallgatásra találtak és -mint föntebb írtam - 40 egymást követő húzáson nem volt telitalálat.

A lottóláznak a kantonok is felettébb örülnek, a nyereményalap 31%-a ugyanis náluk köt ki. Vagyis minél nagyobb összeg gyűlik össze a jackpotban, annál több pénz folyik az ő kasszájukba is. 2013-ban pedig nem kevesebb, mint 335 millió frank került elosztásra a német nyelvű kantonok és Tessin között, akik közhasznú és jótékony célokra fordítják az ilymódon befolyt összeget.

Mivel a kantonok az alapján kapják meg a rájuk eső részt, hogy hány szelvényt adtak le a határaikon belül, ha valaki a saját kantonját kívánja erősíteni (márpedig ki akarná másét), akkor ott kellene leadnia a szelvényt, ahol él. A számok azt mutatják, hogy a játékosok inkább ott adják le, ahol dolgoznak. Talán nem ismerik az elosztási szabályokat. Így fordulhat elő, hogy jóval vastagabb zsebbel távozhatnak a pénztártól a határmenti kantonok, ahol sok külföldi ingázó dolgozik. Tessin kantonban pl. 60.000 olasz ingázó dolgozik, akik valószínűleg lottóznak is, ugyanis a lakosságarányosan rájuk eső 19,2 millió helyett tavaly 21 milliót kaptak.

A Swisslos-t 1937-ben alapították. Azóta 8 milliárd franknyi nyereményt fizetett ki a játékosoknak és 6 milliárdot a kantonoknak, jótékony és közhasznú projektek támogatására. Ezekből évente 12.000 projektet tudnak anyagilag segíteni.

Szóval játékra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése