2014. augusztus 15., péntek

Iskolakezdés tanárhiánnyal

Fotó innen

A rövidke 5 hetes nyári szünet után hétfőn elkezdődött az iskola. Egy magyar számára sokkoló ez a korai kezdés, figyelembe véve azonban Svájc időjárási viszonyait, tulajdonképpen nem is olyan elviselhetetlen. Az időjárás sokkal inkább - ma 13 fok van és esik az eső...

Az iskola legalább olyan jól szervezett, mint az élet többi területe. Az iskolai szüneteket és nevezetesebb eseményeket 3 évre előre megkapják. Így, ha lenne évnyitó (de nincs), nem azzal telne, hogy az igazgatónő felolvassa, hogy mettől meddig milyen szünet lesz. A tanítás egyszercsak elkezdődik, minden különösebb felhajtás nélkül.

Az első napokon ismét rengeteg papírt kaptak, különféle tájékoztatókat az iskolai élettel és a közelgő táborral kapcsolatban. A tanítás 4. hetében mennek Bogiék 5 napos táborba. A felkészülés közé tartozik bizonyos házimunkák elsajátítása azok részére, akiket eddig a szülők megkíméltek az ilyesmitől. Mivel a táborban maguk fognak főzni és takarítani is maguk után, ezért felszólították a tájékoztatóban a szülőket, hogy biztosítsák, hogy gyermekük el tud készíteni néhány egyszerű ételt (meg tud mosni egy salátát, tud salátaöntetet készíteni, netalán egy kisebb menüt is össze tud állítani), fel tud mosni és a fürdőszobát is ki tudja takarítani, beleértve a csaptelepek és a tükör tisztítását is. Idén új tantárgy a főzés, úgyhogy a jövő évi tábornál már biztos nem kell hasonló levelet írni a szülőknek.

A tábor egyébként Jura kantonban, a hegyekben lesz, jó kis csapatépítő programmal. Bicikli- és kenutúrát is szerveznek a gyerekek részére. 

Az osztályból a tavalyi tanévben egy gyerek nem bírta a tempót és lecsúszott a Sekundarschule-ba (fő tantárgyakból nem érte el a 4-es átlagot a 6-os skálán), 2-en viszont jöttek az osztályba. Az egyikük évismétlő (szintén nem érte el a 4-es átlagot), a másikuk pedig a Sekundarschule-ból került föl. Az osztálylétszám 24 fő (ez a maximum).

Az iskolakezdéssel egyidejűleg érdekes statisztikák is napvilágot láttak a krónikus tanárhiányról. Már évek óta kongatják a vészharangokat, sőt, a tanárok szövetsége tavaly 5 éven belüli 20%-os béremelést kért, amivel egyrészt közelítenék a tanárok bérét a versenyszférában ill. az államigazgatásban dolgozókéhoz (10-80%-kal magasabb az ott dolgozóké, más összehasonlításban 38%-kal kevesebbet keresnek a tanárok, mint a pénzügyi szektorban dolgozók), másrészt ezáltal vonzóbbá tennék a tanári pályát általában, de a férfiak számára is. Az "alacsony" bér miatt (egy  általános iskolai  tanár kezdő fizetése 77.000, felső tagozatos tanáré 88.000 frank/év, míg egy szakoktatóé 96.000 frank, egy középiskolai tanár kezdő fizetése pedig 102.000 frank) a tanárok egy része néhány év után elhagyja a pályát. Mégpedig nem is kevesen: az első év után 16, az 5. év után már 35%-uk, 10 év elteltével pedig a tanárok fele más foglalkozás után néz. Ezt egyik szakma sem tudná észrevétlenül átvészelni.

Ráadásul most nagyobb létszámú gyerek kerül iskolába (2. babyboom tagjai) és sok tanár kerül nyugdíjas korba (1. babyboom tagjai), ami tovább élezi a kialakult helyzetet.

A hiányzó létszámot tanári végzettség nélküli oktatókkal pótolják. Remélhetőleg nem a kulcstantárgyaknál! De a főzés vagy a technika óra megtartására felvett szakács ill. asztalos is tud kellemetlenséget okozni a nem megfelelő étel (pl. alkoholtartalmú leves) kiválasztásával, vagy a helyesírási hibáktól nyüzsgő menükártya kiosztásával. A zene és az idegennyelv oktatásnál is gyakoribb a pedagógusi végzettség nélüli oktató. A gyerekekkel való bánásmód, és a pedagógia pedig nem véletlenül külön szakma, külön módszertannal és tananyaggal.

A tanárhiány számszerűsítve úgy néz ki, hogy pl. egyedül Bern kantonban idén 348 tanári állást töltenek be tanári végzettség nélküliek. Az aargaui illetékes nem tud róla (hivatalosan), hogy Aargau kantonban (vagyis ahol mi élünk) nem lenne elegendő szakképzett tanár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése