2014. augusztus 17., vasárnap

Hazai ételt a katonák tányérjára!

Reicht, um den Hunger zu stillen: Ein Rekrut fasst eine Gamelle mit Essen.
Fotó innen

Az embernek vannak jogai. Svájcban különösen. Még akkor is, ha katona. Vagy különösen akkor, ha az. Hiszen a hazáját szolgálja. Ezért nem mindegy, hogy mit eszik. Az pedig különösen megengedhetetlen, hogy alacsonyabb minőségű ételt fogyasszon, mint svájci sztenderd. Külön kiemelték, hogy szegény katonáknak Magyarországról származó, antibiotikumokkal kezelt csirkét és rossz körülmények között nevelt - szintén magyar - nyúlhúst kell fogyasztaniuk.

A hadsereg vezetőségének követelése értelmében a friss árut, úgymint tejet, joghurtot, sajtot, tojást és kenyeret a jövőben kizárólag országhatáron belülről szerezhetik be. A húsra ugyanez érvényes (Swiss Garantie). Halból is csak olyan kerül a tányérjukra, amit megfelelő körülmények között tenyésztettek vagy ellenőrzött halászatból származik (MSC - "Marine Stewardship Council"). A többi termékre is az érvényes, hogy amennyiben lehetséges, svájci legyen.

2015-től 25 rappennel 8,75 frankra emelik az egy fő étkezésére fordítható napi összeget. Így a 63 milliós éves költségvetést 1,5 millióval növekszik.

Svájci katonának svájci élelmiszer - mert megérdemlik! Mint ahogy mindannyian megérdemeljük, megérdemelnénk, hogy rendes, vegyszermentes, nem génmódosított, hazai ételt fogyaszthassunk. És nem utolsósorban a hazai gazdákat, termelőket is támogatják vele.

Teljesen egyetértek.


Ha valakit érdekel, a hivatalos állami honlapon (amin MINDEN megtalálható), megnézheti, hogy mi a katonák jelenlegi ellátmánya, milyen a konyhafelszerelés és milyen ételeket főznek számukra. Néhány receptet megosztottak az olvasókkal is, hogy otthon is kipróbálhassák az ételeket.

1 megjegyzés:

  1. Jót mosolyogtunk ezen! Úgy látszik, ez az import csirke mindenütt jó médiatéma. Itthon is az megy, hogy hazai csirkét kell venni, nem pedig az antibiotikumos brazilt.

    VálaszTörlés