2014. augusztus 26., kedd

A legkeresettebb szakmák

Siemens Turbinenbau in Görlitz
Fotó innen

A Manpower (globális munkaerőközvetítő cég) legutóbbi felmérése szerint világszerte szakemberhiánnyal küzdenek a cégek (rövid összefoglaló itt). 42 országban közel 37.500 cégvezetőt kérdeztek meg 2014. első negyedévében, hogy mely pozíciók betöltésénél ütköznek nehézségekbe és milyen arányban. A válaszokból kiderül, hogy 7 éve nem volt ilyen sok betöltetlen állás, a megkérdezett cégek 36%-a nehézségekkel küzd. A legsúlyosabb a helyzet Japánban, ahol a cégek 81%-a nem talál elegendő munakerőt, míg a legjobb (legalábbis ebből a szempontból) Írországban és Spanyolországban, ahol a cégek 2, ill. 3%-ánál jelenik meg ez a probléma - a munkanélküliségi adatokat ismerve (Írországban 12%, Spanyolországban 25%, míg Magyarországon 7,8%, Svájcban pedig 3,2%) ez nem is csoda.

Svájcban egy picivel jobb csak a helyzet, mint a 42 ország átlaga. Itt a megkérdezett 752 cég 33%-a nem talál elegendő képzett munkaerőt. Annak ellenére, hogy az egy évvel ezelőttihez képest javult a helyzet, a cégvezetők a tavalyi 59%-kal szemben most 65%-ban gondolják úgy, hogy a munkaerőhiány kihatással lesz a közeljövőben a cég teljesítményére. Meglepő, de 41%-uknak még így sincs terve arra, hogy mit tegyenek ebben a helyzetben.

Hogy konkrétan mely szakterületekről van szó, az alábbi listából derül ki.

Több oka is van, ha egy állásra nem találnak megfelelő jelöltet.

1. Hiányzó szakmai kompetencia - 36%
2. Hiányzó szakképesítés vagy bizonyítvány - 30%
3. Nincs jelölt az állásra - 27%

Az a visszás helyzet állt elő (nem most), hogy - világszinten - magas munkanélküliség mellett a cégek munakerőhiánnyal szembesülnek. Ebben a helyzetben a cégek HR-eseinek marketing szemmel is kell gondolkodniuk, mégpedig azért, hogy cégüket és a meghirdetett pozíciót vonzóvá tudják tenni a munkaerőpiacon és a potenciális jelöltek figyelmét felkeltsék.

Svájcban a munkaerőpiacon előnyben vannak azok, akik a cégek által elvárt, sztenderd jelentkezést (Bewerbungsdossier) nyújtják be. Ennek pontos összetételéről és kitöltéséről rendkívül hasznos szórólapokat lehet begyűjteni pl. a RAV (Regionale Arbeitsvermittlungszentren) irodákban, de le is tölthető a honlapjukról. Az sem árt, ha a munkakereső végzettségét igazoló dokumentumok előszöris le vannak fordítva a helyi nyelvre, másodszor pedig honosítva vannak, így a munkaadó el tudja dönteni, hogy az a végzettség melyik itteni svájcival egyenértékű. Azt sem árt tudni a munkát keresőknek, hogy léteznek tanácsadó központok (Beratungsdienste für Ausbildung und Beruf - Aargau vagy Berufs- und Laufbahnberatung - Zürich), ahol 2016-ig még ingyenesen lehet tanácsot kérni pl. azügyben, hogy merrefelé érdemes keresni, milyen fórumokon és esetleges tovább- és átképzésekről is adnak információt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése