2014. augusztus 18., hétfő

5 svájci egyetem a legjobb 100-ban

ETH Zürich a 19. a ranglistán - Fotó innen

A Shanghai Jiao Tong Egyetem a kínai kormány megbízására 2003-ban készítette el először az egyetemek rangsorát azzal a céllal, hogy megtudják, hol állnak a kínai egyetemek a világ egyetemeihez képest és hogy követni tudják a tervezett fejlődésüket. A rangsor olyan jól sikerült, hogy világszerte számos egyetem, kormány és média figyelmét felkeltette. 2005-ben már a legelismertebb és leggyakrabban idézett egyetemi rangsor lett. Egyetemek saját honlapjukon is feltüntetik, hogy a Shanghai rangsor szerint milyen helyezést érnek el.

Hivatalos elnevezése Academic Ranking of World Universities (ARWU), melyet a szakértők a legmegbízhatóbb rangsornak tekintenek, de természetesen kritikáktól sem mentes.

A rangsor felállításához több mint 1.200 egyetemet vizsgálnak meg 6 objektív faktor segítségével.
  1. Nobel-díjjal vagy Fields-éremmel kitüntetett egykori diákok száma az adott egyetemen - (10%-os súllyal számít)
  2. Nobel-díjas vagy Fields-éremmel rendelkező oktatók száma az egyetemen - (20%-os súllyal)
  3. A Nature és a Science magazinban megjelent publikációk száma - (20%-os súllyal)
  4. A Science Citation Index és a Social Sciences Citation Indexben való előfordulások száma (a Thomson Reuters tudományos hivatkozásainak indexei - a megfigyelt 6.500, ill. 2.474 jelentős szaklapban hányszor idéznek az adott embertől) - (20%-os súllyal)
  5. Az egyetem összlétszámán belül az egy főre eső tudományos aktivitás a fentiek figyelembevételével - (10%-os súllyal)

A kritikusok által gyakran említett vád, hogy az oktatás minőségét és a humán tényezőt egyáltalán nem veszik figyelembe a rangsor felállításánál. Mi több, maguk a metódus kiötlői is arra figyelmeztetnek, hogy a rangsor semmiképpen nem használható önmagában, a metódus ismerete és megértése nélkül.

És akkor lássuk a listát, mégpedig a legfrissebbet, ami múlt hét pénteken jelent meg!

Talán nem meglepő, hogy az első 20-ban erős a dominanciája az amerikai egyetemeknek (Harvard, Stanford, MIT). Az első 10-be 2 angol egyetemnek sikerült bejutnia (5. helyen a Cambridge, 9. helyen pedig az Oxford Egyetem révén).

A top 100-ban 5 svájci egyetem is található, nagy büszkeségükre. A zürichiek melle különösen dagadhat, hiszen 2 egyetemmel is bejutottak, mégpedig a többi svájci város egyetemét megelőzve, igencsak előkelő helyekre.

19. Swiss Federal Institue of Technology Zurich (ETH Zürich)
56. University of Zurich
66. University of Geneva
90. University of Basel
96. Swiss Federal Institute of Technology Lausanne

A magyar egyetemek közül 2-nek sikerült bejutnia a legjobb 500 közé. Az ELTE a 315., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 488. helyen található a világranglistán.

Svájcban - Magyarországhoz hasonlóan - egyetemek (Universität) és főiskolák (Fachhochschule) találhatók, összesen 12 (Basel, Bern, Fribourg, Genf, Neuchatel, Lausanne Lugano, Luzern, St. Gallen, Zürich városokban). Bármely egyetem bachelor programjában való részvételhez szükséges, hogy az adott egyetem a svájcival egyenértékűnek fogadja el a jelentkező diplomáját. Ilyen pl. az IB (International Bacccalaureata) és a GCE (General Certificat of Education) "A" minősítésű diploma. A külföldi diákok 1.266 és 8.000 CHF közötti éves tandíjjal számolhatnak (egyetemenkénti tandíjak itt). A svájci felsőoktatásban gondolkodók ezen az oldalon tudnak tájékozódni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése