2014. július 3., csütörtök

A megfizethetetlen önkéntes munka

Ez egy olyan területe az életnek, amivel a turista, de még az itt élő külföldi sem igen találkozik, noha igencsak elterjedt Svájcban. Olyannyira, hogy minden 4. ember végez valamilyen önkéntes munkát (freiwillige Arbeit, ehrenamtliche Arbeit). Számszerűsítve: 2,5 millió ember 640-700 millió munkaórájáról van szó (az egészségügy és a szociális munka területén végzett fizetett munka értékével egyenértékű). Az élet számos területén hasznossá tudják magukat tenni azok, akik szeretnék. A kultúra, a sport, az egyházi vagy politikai élet területén csakúgy, mint a környezetvédelem, az emberi jogok védelme vagy a szomszédság érdekében. Számos egyesült, szervezet kínál ilyen típusú, korlátozott időtartamú, nem fizetett munkalehetőséget.

Ezek gyűjtőszervezete a BENEVOL. Mint ilyen, több feladatot is ellát, pl. ők alakítják ki az önkéntes munkával szemben támasztott elvárásokat, sztenderdeket. Biztosítják az elvégzett munka és a felkínált munkalehetőségek minőségét. Nem utolsósorban pedig kiállnak azért, hogy az önkéntes munka elismertsége még nagyobb legyen. Továbbképzéseket is szerveznek, ill. a jogi háttérről is gondoskodnak.

Az SRF1 rádióadó és a Schweiz aktuell című magazin évente meghirdeti a "Hétköznapok hősei" (Helden des Alltags) versenyt, amin azok vehetnek részt, akik az élet bármilyen területén ingyenesen segítenek másoknak.

Az idei élmezőnybe 3 teljesen különböző tevékenység jutott be. A 3. helyezett egy most 69 éves férfi, Amandus Meichtry, aki 1991-ben alapított egy egyesületet, akkor 2 speciális kerékpárral. A flotta mára 80 kerékpárt számlál, melyekkel idős emberek, vagy akár mozgássérültek is tudnak kirándulni. Van olyan modell is, amihez kerekesszék is köthető. A kerékpárok bérlése ingyenes és a "sofőrök" is ingyenesen, önkéntes munkában viszik el az érdeklődőket a speciális járművökön. Az egyesület támogatók és szponzorok adományaiból tudja bővíteni járműparkját, azonban mindenki fizetés nélkül, önként dolgozik benne és a szolgáltatások is ingyenesek.

t91titelbild.png
Fotó innen - Tandem91

A 2. helyezett Adrian Herzognak fuvarozó, szállítmányozó cége van. Történetesen egy barátjának is. A két család már generációk óta jóban van egymással. Amikor a barát agyvérzést kapott, hősünk nem habozott sokáig, azonnal beállt a helyére és a saját vállalkozása mellett a másikat is átvette. Sokan ferde szemmel néztek rá, azt gondolták, hogy rá akarja tenni a kezét a másik vállalkozásra. A másik család azonban azóta is hálás neki, ugyanis önfeláldozó és ingyenes munkája nélkül tönkrement volna a másik vállalkozás. "Az élet nem csak a profitról szól!"

A legtöbb szavazatot Kerstin Birkeland kapta, akinek nemrég súlyos betegségben halt meg a kisfia. Ez adta neki az ötletet, ugyanis miközben egyik orvostól a másikig jártak, kórházban töltöttek hónapokat, 4 év is eltelt, mégsem készült egy fénykép sem a kisfiúról, a családról. Utólag nagyon báják, hogy akkor nem jutott eszükbe. Nemcsak az emlékezést, hanem a veszteség feldolgozását is megkönnyítenék ezek a fotók. Ez vezérelte az édesanyát, hogy egy szép nap 80 profi fotósnak írjon és megkérdezze őket, hajlandóak lennének-e súlyosan beteg gyerekek ingyenes fotózására. 24 órán belül 72 pozitív választ kapott. Így jött létre a herzensbilder.ch, melynek Kerstin lett a vezetője, koordinátora. A honlap szerint jelenleg a 141. projektnél tartanak. Minden fotós "bevetést" dokumentálnak és a gyerekek betetségének története is elolvasható ugyanitt. Csodálatos misszió és mindez önkéntes munkában!

«Helden des Alltags 2013» «Helden des Alltags»: Sie haben gewählt
A 2013-as év első 3 helyezettje

Ha valaki inkább már meglévő szervezethez csatlakozna, a BENEVOL-on kívül máshová is fordulhat. A Spitex, ami a kórházon kívüli segítség és ápolás fedőneve (spitalexterne Hilfe und Pflege), szintén lehetővé teszi önkéntesek foglalkoztatását is.

Ha pedig valaki a nyaralás közben a kellemeset a hasznossal szeretné összekötni, arra is van lehetőség. Önkéntesekre mindig szükség van távoli, fejlődő országokban. A Globetrotter.ch oldalon nézelődve a világ számos pontjára invitálják az érdeklődő segíteni szándékozókat. Természetesen saját költségen kell odautazniuk, azaz még fizetnek is azért, hogy segíthessenek.

Az ENSZ 1985-ben december 5-ét jelölte ki az önkéntes munka nemzetközi napjául. Ezen a napon mondanak köszönetet az önkénteseket foglalkoztató szervezetek a szabadidejükben önként, ingyen dolgozó segítőiknek.

4 megjegyzés:

 1. Köszi, hogy írtál erről, fontos és érdekes téma. Kár, hogy általában nem veszik számításba, hogy ez is egy jó lehetőség az itt élő külföldieknek a nyelvgyakorlásra, kapcsolatépítésre, ezáltal a beilleszkedés is könnyebb. Nekem legalábbis sokat segített.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban nagyon jó lehetőség az integrációra is, csakúgy, mint az egyéb egyesületekhez valón csatlakozás. Te milyen munkát végzel/végeztél?

   Törlés
  2. A helyi "Családi Központban" vagyok önkéntes - programokat szervezünk családoknak, gyerekfelügyelet is van, tanfolyamok, stb. Eleinte látogatóként kezdtem el ide járni a gyerekekkel, most pedig már együtt dolgozunk. Sok lehetőség van egyébként, sportegyesületektől kórusokon át a természetjárókig vagy az idősgondozásig. Ráadásul az önkéntes munkát munkatapasztalatként is elismerik. Létezik egy "Sozialzeitausweis", ahová fel lehet jegyezni az összeset és később az önéletrajzhoz kell csatolni.

   Törlés
  3. Köszönöm, jó tudni! Igazán hasznos információ. És persze gratulálok nektek a munkavégzéshez, biztos örömötöket is lelitek benne!

   Törlés