2014. június 16., hétfő

Víz, víz, tiszta víz

Kép innen


Az ember legfontosabb tápanyaga a víz, hiszen szervezetünk 60%-a víz (a csecsemőknek akár 80%-a, de a kor előrehaladtával idős korra csupán 50%-a), melyből naponta 2,5 litert (nagy meleg, sport közben még többet) veszítünk, izzadás, légzés és vizelés révén.

“A szervezetben lévő víz biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, befolyásolja a vér összetételét, hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket, rugalmassá teszi az izületeket a csontok összekapcsolásához, és végül víz alkotja a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot. A veséken naponta kb. 180 l testnedv folyik át. Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.” - írja a sportvilag.net. Ha mindezzel tisztában lennénk, talán jobban odafigyelnénk arra, hogy eleget igyunk.

Azt mindenki tudja, hogy élelem nélkül hetekig, akár 21 napig, sőt egyes források szerint még tovább is kibírja egy ember, víz nélkül azonban legjobb esetben is csak 3 napig. A szervezetnek nincsenek víztartalékai, az elveszített folyadékot azonnal pótolni kell a szervezet működésének biztosításához.
Ennek ellenére a legritkább esetben foglalkozunk azzal, hogy mit és mennyit iszunk. Pedig nem ártana. Betegségek, korai ráncosodás és rossz közérzet is megelőzhető a megfelelő mennyiségű és minőségű víz bevitelével.

Svájc egész területén jó minőségű a csapvíz, sőt sokfelé vannak ivókutak is. Egy 2001-es átfogó vizsgálat a megvizsgált minták 94%-át kifogástalannak találta. Az élelmiszertörvény szerint a jó minőségű víz színtelen, szagtalan és íztelen - azon túl természetesen, hogy nem tartalmaz semmi egészségre ártalmas anyagot.

A parlament ülésein egy ideje csapvizet tesznek ki az asztalokra. Ezzel Svájc - állítólag - az első a világon, a parlament ilymódon "blue community"-nek nevezheti magát. A Blue Community mozgalom Kanadából indult, ahol az ivóvíz privatizáció elleni küzdelem és a palackozott víznél jobb minőségű csapvíz fogyasztása melletti kampány fórumaként funkcionál. Hamarosan a berni egyetem és a város összes kantinjában is csapvízet fognak biztosítani az étkezők számára, ezzel is hozzájárulva a fenntartható jövőhöz (a palackozott ásványvízhez palackot kell gyártani és szállítási, raktározási költsége is van, a csapvíz azonban helyben van).

Az ásványvízpalackozók és üdítőitalgyártók szövetségük vezetője révén egyet nem értésüket fejezték ki, mégpedig azért, mert Svájcban - Kanadától eltérően - jó minőségű a palackozott ásványvíz (ez is kérdéses, cikk itt) és - véleményükszerint - ez a kampány rossz színben tünteti fel a palackozott ásványvizeket. A csapvíz fogyasztásával szemben természetesen semmi bajuk nincs, sőt, magával a Blue Communities Project-tel is szimpatizálnak. Úgy gondolják, hogy előbb ki kéne számolni, hogy valóban olcsóbb-e a csapvíz, mint a palackozott ásványvíz, hiszen az ásványvíz a forrás helyén azonnal palackba kerül, a csapvíz azonban előbb kezelésre szorul, mielőtt bekerül a vízvezetékhálózatba.

Fotó innenEzt a számítást el is végezték, mégpedig a Viva Con Agua munkatársai. Számításaik szerint ahhoz, hogy egy liter palackozott víz a fogyasztó asztalára kerüljön, 0,3 liter kőolajra van szükség, míg a csapvíz esetében csupán 0,3 mililiter, azaz ezredannyi szükséges.


A “nem minden arany, ami fénylik” mintájára “nem minden víz ásványvíz” - tudhatjuk meg a svájci ásványvizek honlapjáról. A Wikipédia megfogalmazása szerint:  “Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett ártézi kútból, vagy forrásból származik.”

Ásványvíz abból a vízből lesz, ami évtizedeken keresztül csörgedezik a föld alatt, és ez alatt az idő alatt különféle - az emberi szervezet számára hasznos - ásványokat vesz fel.  Mivel a kőzetek összetétele nem egyforma, azért az ásványvízben található ásványok, nyomelemek is eltérő összetételűek, ez pedig az ízt is befolyásolja. Az ásványvizeket forrásuk helyén azonnal palackozzák - Svájcban a 20. századtól kezdődően.

100 évvel ezelőtt az éves ásványvízfogyasztás csupán 2 liter volt fejenként. A 20. század közepére már fellendült a fogyasztás, de még mindig nem érte el a 10 liter/fő/év mennyiséget. Ma már jóval 100 liter fölött van. Csúcspontját 2005-ben érte el, amikoris 121 liter ásványvíz jutott egy főre, ez mára visszaesett 111 literre. Ugyan üdítőitalokból is sok fogy, de “csak” 80 liter/fő, azaz még mindig a víz a listavezető. Magyarországon ezzel szemben töretlen az ásványvíz hódító útja, 2013-ra elérte a 116 liter/fős forgalmat.

1964-ben haladta meg az éves fogyasztás Svájcban a 100 millió litert, és annak köszönhetően, hogy azután 2005-ig folyamatosan növekedett, ma 900 millió literes forgalomról beszélhetünk. A megnövekedett fogyasztás miatt az itt elfogyasztott ásványvizek közel 1/3-a importból származik.

Svájcban 20 forrásból palackoznak ásványvizet.

A forgalmazók piacrészesedése becslések alapján a következő:Erre igyunk - egy pohár tiszta vizet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése