2014. június 22., vasárnap

Opera mindenkinek!Az opera egy olyan speciális zenei műfaj, amivel az ember ma már nem találkozik lépten-nyomon, sőt, tennie kell azért, ha hallani szeretné.

A 16. század utolsó éveiben Olaszországban született az első operának nevezhető dalmű, majd a 17. századtól kezdve indult hódító útjára. A 19. századra az olasz opera egyeduralma teljessé vált (gondoljunk Rossinire, Puccinire, Donizettire, no és persze mindenekelőtt Verdire), de Németország is valódi opera-nagyhatalommá fejlődött (többek között Wagner, Haydn, Beethoven révén), és persze Mozartról sem feledkezhetünk meg.

Ahhoz, hogy élőben hallgathassunk operát, ami a legteljesebb és legélvezetesebb módja, el kell mennünk az operaházba. Ez azonban nem tartozik az olcsó mulatságok közé.

A zürichi operaházban pl. a - földszinti - nézőtéren egységesen 92-320 frank közötti jegyárral számolhat az érdeklődő. Az árak csupán attól függően változnak, hogy milyen kategóriájú előadásra megyünk. A kakasülő legtávolabbi székén azonban már 16-38 frankért is helyet foglalhatunk.

A zürichi operaház vezetői úgy gondolták, hogy egy ingyenes előadás keretében megismertetik olyanokkal is az operát, akik egyébként nem tudnak, nem akarnak pénzt adni érte. Ezért június 21-én, szombaton este Verdi Rigoletto című népszerű operáját vetítették ki az operaház előtti nagy téren felállított óriáskivetítőre. Az eseménynek az "Oper für alle" nevet adták. A több mint 85 m2-es LED-kivetítő a legnagyobb Európában és tökéletesen látható volt nagy távolságból, ragyogó napsütésben is. A kihangosítás is profi volt. Az előadás 19 órakor kezdődött, de 17 órától a kulisszák mögé engedtek betekintést, szintén a kivetítőn keresztül.

A térre 10 ezer látogatót vártak. Nem tudom, hogy ténylegesen hányan voltak, de a tér, a körülötte lévő járda, sőt még az út túloldala is zsúfolt volt. A nemrég átadott Sechseeläuten Platz csodálatos helyszínt biztosított ennek a dicséretes kezdeményezésnek. Míg az operaház elegáns épületében elegáns ruhákba öltözött közönség élvezte az előadást, addig a téren bárki, akár spontán elhatározásból is ingyenesen részese lehetett az élő közvetítésnek. 

Voltak olyanok, akik pokróccal, székkel, otthoni elemózsiával felszerelkezve érkeztek, de a felkészületlenek számára kinyitható székeket is árusítottak (15 frankért). A legkisebbektől az idősebb korosztályig minden korosztály képviseltette magát.

Akinek tetszett, vagy aki idén nem tudott elmenni, de kedvet kapott hozzá, az jövő év június 20-án az Aidát tekintheti meg ugyanitt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése