2014. június 11., szerda

Eltévedt bankszámlakivonatok

Fotó innen

Svájc a pénzügyi világ, a bankszektor egyik központja. A világ összes vagyonának 1/4-e  Svájcban található, nincs még egy ilyen ország, a vagyon többi része több ország között oszlik el. A svájci bankokba vetett bizalom oka az ország politikai és gazdasági stabilitása, no meg a most éppen eltörölés előtt álló banktitok, ami az adóelkerülést és ne adj isten, a pénzmosást is lehetővé tette. 2011-ben összesen 312 bank (nem bankfiók) volt az országban.

És akkor egyszercsak történt egy baki, mégpedig a Coop Banknál ezév januárjában. "A körülmények szerencsétlen összjátéka" eredményeképpen 272.000 ügyfelük közül 43.000-nek az éves bankszámlakivonatát más ügyfeleiknek postázták (31.000-en kapták meg a sajátjuk mellett mások bankszámlakivonatát is). Felmerül hűtlen kezelésből adódóan a banktitok megsértése, ami miatt rendőrségi eljárás, kivizsgálás indult a bank ellen. Amennyiben ez beigazolódik, akár 250.000 frankos bírságot is kiszabhatnak rá. A pénzbírságnál azonban sokkal nagyobb kárt okozhat a bankot ért image-veszteség.

Ügyfeleik 90%-a állítólag megértően viszonyult a helyzethez, sokan azonban - lássuk be, okkal - felháborodtak és azonnal ki akarták venni megtakarított pénzüket a bankból. Ez nem ment azonban egyszerűen, ugyanis első körben a bank jogászai úgy vélték, hogy a történtek nem szolgáltatnak megfelelő alapot a felmondási idő kihagyásával történő azonnali számlabezáráshoz. Érthető módon a feldúlt ügyfelek nem kívántak további 6 hónapot várni, hiszen a bank felelőtlensége miatt megingott a bizalmuk a pénzintézetben. Végül a jogászok aludtak még egy párat az ügyre és rábólintottak arra, hogy a károsultak felmondási idő nélkül is megszüntethessék a bankszámlájukat.

A felháborodásra az is okot adott, hogy sokan csupán a médiából értesültek a galibáról, mások pedig szomszédos településen élők bankszámlakivonatát kapták meg, ami azt jelenti, hogy nagy az esélye annak, hogy ismerik is egymást.

A belső vizsgálat 18 pontos listát állított össze annak érdekében, hogy ne fordulhasson többé elő hasonló eset. A bankfelügyelet pedig ellenőrizni fogja, hogy ezeket be is tartsák. 

A bank pedig nemrég ismételten elnézést kért ügyfeleitől, mégpedig SBB utazási utalványok formájában. Ezek 10 frankos díj ellenében vehetők át, 150 különböző szabadidős ajánlatra használhatók fel és akár 300 frank értékűek is lehetnek.

További cikkek a témában itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése