2014. június 12., csütörtök

Cseresznyemagköpő verseny

Kirschsteinspucken
Fotó innen

Gyerekkoromban még kevésbé kötöttek a szabályok, így nyár elején, cseresznyét a szabadban eszegetve nem a tenyerembe vagy kistálkába gyűjtöttem a magokat, hanem annak rendje és módja szerint szépen kiköptem.

Aztán szépen felcseperedtem és megtanultam, hogy ilyet nem csinál az ember. Vagy mégis?

Vannak olyanok, akik úgy igyekeztek legalizálni a cseresznyemag köpést, hogy versenyt rendeztek belőle. Mi több, világbajnokságot (Kirsch-Kern-Weitspucken)! Az 1974-es müncheni foci vb alatt jutott eszébe egy német tévébemondónak/riporternek (K.G.Breuer) és az Annakirmes nevű düreni rendezvény akkori szervezőjének, a bárpultnál iszogatva ez az ötlet (Schnapsidee). A képtelen ötletből valóság lett. Azóta minden évben megrendezik, idén a 40.-re kerül sor július 26-án, a németországi Dürenben.

Die Weltmeisterschaft im Kirschkernweitspucken findet auf der Hundesportplatzanlage hinter dem Standort der Alpina-Bahn statt.
Fotó innen

A jelenlegi rekordot 2003-ban állították fel, 21,71 méterrel. Úgy néz ki, hogy magasra tette a lécet a versenyző, mert 11 éve a közelébe sem került senki. Kezdetben csupán férfiak mérkőztek meg egymással, időközben azonban nők és a gyerekek is indulhatnak. A női csúcstartó a svájci Conchita Kohler (yesss)!

A jó eredmény eléréséhez fontos, hogy alaposan megtisztogatott cseresznyemagot használjon a versenyző, és elsősorban nem a köpés ereje, hanem a technikája számít. A szabály szerint csak a pályán landoló cseresznyemag érvényes. A leguruló cseresznyemag érvényes próbálkozásnak számít, a nyertes 2x3 próbálkozás után kerül ki a versenyzők közül. Az első helyezett 100 euró készpénzzel és egy serleggel térhet haza.

Még lehet gyakorolni, a következő világbajnokságig bő 1 hónap van hátra! Aki azonban nem bír addig várni, az Svájcban is benevezhet a június 29-én a Zug kantonbeli Baarban tartandó cseresznyemagköpő versenyre. A nézők 13 órától sorakozhatnak fel a látványosságra. Itt láthatjuk, hogy a svájci bajnoknő hogyan csinálja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése